22. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Peer Gynt er kanskje det best kjente stykket til Henrik Ibsen. Fiskum Barne- og Ungdomsteater har laget sin versjon i Folkets Hus i Vestfossen.

Imponerende innsats av ungdommene i ny oppføring av Peer Gynt

Ungdommene i Fiskum Barne- og Ungdomsteater imponerer nok en gang. I går kveld hadde de premiere på stykket om Peer Gynt i Folkets Hus i Vestfossen, skrevet og omarbeidet av Petter Anthon Næss. Men det ble en lang forestilling – hele tre timer med innlagt pause.
Annonse

Med oppgaver som instruktør, manus, musikk og regi, har Petter Anthon Næss kontroll på det meste på et stykke han har jobbet med i mange år. Men det er litt av en oppgave han har påført de 31 skuespillerne i Fiskum Barne- og Ungdomsteater.

Forestillingen er for det meste på rim og på et språk selv voksne kan slite med. Langt verre for ungdommene selv og de yngre i publikum. Tre timer, kun avbrutt av en 20 minutters pause, kan bli i meste laget. Og i dag lørdag er det to forestillinger hvor det blir liten tid til å restituere seg mellom forestillingene.

Annonse

Henrik Ibsen skrev stykket om Peer Gynt som en monolog eller et dramatisk dikt. Ifølge Wikipedia er Peer Gynt et dramatisk dikt, skrevet i 1866-1867 og utgitt 14. november 1867. Stykket ble først uroppført som skuespill på Christiania Theater i Christiania 24. februar 1876 med musikk av Edvard Grieg. Det er det mest kjente norske teaterstykket gjennom tidene, og blir fremdeles spilt over hele verden, både i klassisk nasjonalromantiske og i kunstnerisk eksperimentelle oppsetninger.


Og det er vel det siste vi kan si om oppsetningen som Petter Anthon Næss og Fiskum Barne- og Ungdomsteater står for. De kaller det en rocka versjon, og det er det på mange måter. Regiassistent Adam Levine og koreograf Gry Nygård Fredriksen får ta noe av æren for det, men det musikalske er det Petter Anthon som står for. Og musikalsk er det få som fikser dette bedre enn ham.

At denne forestillingen krever maksimal av skuespillerne er det ingen tvil om. Det gjelder også foreldre og støtteapparat som har jobbet lenge med å få alt på plass. Lyd og lys er kjøpt inn og det hele er en stor oppsetning som koster mye penger.


Og penger blir et stadig større problem for amatørteatergrupper. Sponsorene sitter stadig hardere på lommeboka og selv om barneteateret fra Fiskum har mange sponsorer, er økonomien langt fra den beste. I denne bransjen – som i de fleste andre – øker kostnadene til både tjenester og materiell.

Tradisjonen tro fikk all skuespillerne hver sin rose etter premieren fredag. De fikk også mye skryt for innsatsen av leder Jill Andersen og av kommunedirektør Susanne Vist. Det ble blomster også til Petter Anthon Næss pluss at Øvre Eiker Teaterråd kom med en oppmerksomhet. Men viktigst av alt var den stående applausen fra publikum skuespillerne fikk etter forestillingen.

Her ser du noen bilder fra forestillingen, som absolutt er severdig, bare du og ikke minst de yngste har tålmodighet til å sitte gjennom den tre timer lange forestillingen.Del:
Annonse