29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Siden 2019 har Statens vegvesen, 10 organisasjoner og politiet samarbeidet om «MC-dugnaden». (Foto: Bjarte Skaugset, SVV)

Tragisk sesongstart på MC: Fire dødsulykker i år allerede

Mange ser frem til MC- sesongen og gleder seg over endelig å kunne ferdes på to hjul igjen. Med fire omkomne allerede i starten av mai, er vegvesenet bekymret.
Annonse

Siden 2019 har Statens vegvesen, 10 organisasjoner og politiet samarbeidet om «MC-dugnaden». Onsdag møtte de MC-folket for å snakke om sikkerhet. Det var mange hundre til stede på Tyrigrava denne flotte vårkvelden.

– Vi vil veldig gjerne ha alle med på MC-dugnaden, så vi kan få ned ulykkestallene. Vi har ingen å miste, sier Lars Inge Haslie i Statens vegvesen, som leder MC-dugnaden.

Annonse

Mange dør i utforkjøringsulykker
I fjor døde 20 personer på MC, nesten 20 prosent av det totale antall trafikkdrepte. 14 av disse døde i utforkjøringsulykker. 142 personer ble hardt skadd, mange med varige mén.

Men Haslie har råd til de som setter seg på sykkelen og er litt rustne etter en lang vinter:

– Husk at det er lenge siden du har kjørt og vært en del av trafikkbildet, så ta hensyn til egne ferdigheter og at andre trafikanter ikke er vant til å se etter deg. I tillegg er det både kalde dekk og kald asfalt, og det ligger fortsatt strøsand mange steder tidlig på sesongen, så tilpass farten etter forholdene, sier Haslie.

Du skaper din egen sikkerhet
MC-dugnaden er samlet om budskapet «Du skaper din egen sikkerhet». Målet er at hver enkelt sørger for egen kompetanse og egne ferdigheter, og at alle er oppmerksomme og gjør kloke valg for å unngå ulykker.

– Den vanligste dødsulykken er utforkjøring i sving, sier Haslie. Det så vi i fjor, og det har vi sett tidligere år, sier han.

Det handler i stor grad om å velge plassering som sikrer avstand til andre kjørende og velge en fart du mestrer. For å lykkes med framtida, må vi lære av fortida. Derfor er vi her i dag for å lære og ruste oss til den kommende sesongen. Vi har ingen å miste, sier Lars Inge Haslie.

Slik blir du sikker på MC:

Bruke blikket smart
• Skaff deg overblikk – unngå overraskelser.
• Søk blikkontakt.
• Se dit du skal.
• Se alltid etter en utvei.

Tilpasse farten
• Senk farten før svingen.
• Rekker du å stoppe?
• Velg en fart hvor du kan oppdages.

Plassere deg klokt
• Gjør deg synlig – ikke gjem deg.
• Skaff deg handlingsrom – foran, bak og sideveis.
• Kjør tydelig – vær forutsigbar.

MC-dugnaden er et samarbeid mellom brukerorganisasjon NMCU, importør og forhandlerforeningene av motorsykkel, NAF MC, KNA, Trygg Trafikk, Nord universitet, bransjeorganisasjonene for trafikkskolene Statens vegvesen og politiet med et mål om bedre trafikksikkerhet for motorsyklister.

I 2023 lanserte MC dugnaden budskapet – «Du skaper din egen sikkerhet», som er ett budskap til MC førere om å være oppmerksomme og ta kloke valg slik at en unngår en ulykke.

– Budskapet er like viktig i MC sesongen 2024, sier Lars Inge Haslie.

Del:
Annonse