21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

En elev på Eiker VGS er smittet med smittsom hjernehinnebetennelse og innlagt på sykehus. Tilstanden er ikke kjent. Ungdommen bor i Drammen kommune. (Arkivbilde)

Eiker VGS-elev innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse

(Oppdatert kl. 15.07 24.05.24) En tenåring som er elev ved Eiker videregående skole og bosatt i Drammen kommune, er innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnehinnebetennelse. Det er kommunene og skolen som melder dette sent torsdag kveld.
Annonse

Personer som har vært i tett kontakt med den smittede etter 13. mai, anbefales en dose antibiotika som et føre-var-tiltak og kan kontakte nærmeste legevakt for dette. Dette gjelder for eksempel personer som er i samme husstand som den syke, eller tilsvarende nære (nære familiemedlemmer, nære venner, kjæreste etc.).

Personer som har vært i nærmiljøet rundt den smittede, og som opplever sykdomsfølelse med feber og hodepine eller kvalme, oppfordres til å ta kontakt med lege.

Annonse

Drammen og Øvre Eiker kommuner samarbeider om smittesporing og kommunene tar direkte kontakt med kjente nærkontakter. Kommunene vil også være avhengig av at nærkontakter bidrar til å spore opp andre nærkontakter av den smittede personen.

Hvor stor sannsynlighet er det for at jeg blir smittet?

Sannsynligheten for å bli smittet er vanligvis liten, og sannsynligheten for deretter å bli syk er enda mindre.

Meningokokkbakteriene smitter via dråpesmitte, og smitte forutsetter vanligvis tett kontakt. Utveksling av spytt, som ved deling av glass og flasker, kyssing og annen intim kontakt, er blant mulige smittemåter.

Smittespredning øker i sammenhenger som ungdomsfester med tett kontakt, dans, roping og alkoholbruk. Lite søvn, sår hals og redusert allmenntilstand øker sjansen for å bli syk.

Hvor lang tid tar det fra du blir smittet til du blir syk?

2-10 dager, men i veldig sjeldne tilfeller kan det gå lengre tid. Det vanligste er 3-4 dager.

Symptomer

De første symptomene er ofte vage og kan ligne influensa.

Typiske symptomer kan være: Feber med frysninger, hodepine, kvalme, oppkast/diare og allmenntilstanden er ofte sterkt nedsatt.

Det kan oppstå små hudblødninger, røde eller blårøde prikker eller nakkestivhet – det er alvorlige symptomer. Ved mistanke om sykdom er det viktig å ta kontakt med fastlege eller legevakt.

Mer informasjon om hjernehinnebetennelse:

Generelt om hjernehinnebetennelse

Hvor lenge kan man smitte andre?

Av personer som utsettes for smitte er det svært få som blir smittet og enda færre som blir syke. Dersom en er smittet kan man likevel bli bærer av bakterien i halsen uten selv å bli syk. Slike bærere er ikke uvanlig (10-17 prosent av befolkningen) og disse kan smitte andre.

Kan ungdom feste og drikke alkohol?

Vi oppfordrer til å være bevisst på at risiko for smittespredning øker på ungdomsfester med fulle lokaler, alkohol, og tett kontakt med deling av kyss og flasker. Lite søvn og redusert allmenntilstand øker risiko for å bli syk.

Forsterket skolehelsetjeneste på Eiker vgs
I forbindelse med at en elev ved Eiker vgs har fått påvist hjernehinnebetennelse, er nå skolehelsetjenesten forsterket. Elever ved skolen bes ta kontakt der for å avlaste legevakt og fastlegetjeneste.

Elever ved Eiker videregående skole og øvrige skoler i kommunen skal følge de generelle retningslinjene som er gitt fra FHI. Er det behov for å oppsøke helsetjenester, og du er elev ved Eiker vgs, skal helseskoletjenesten være førstelinja.

Del:
Annonse