25. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kan Frank Tore Larsen greie å klatre opp fra en tredjeplass sammenlagt så langt i årets Rally-NM med Lundgreen i kartlesestolen?

Rally-NM på grus: Frank Tore Larsen må satse hardt

Årets Rally-NM beveger seg nå fra snø og is til barmark for resten av sesongen, og fortsetter førstkommende lørdag med det tradisjonsrike Aurskog-Høland Rally i og rundt Bjørkelangen. På startstreken står blant andre Frank Tore Larsen som nå ligger på en tredjeplass sammenlagt i årets NM.
Annonse

Lørdagens løp er fjerde runde i årets mesterskap, og deltakerne skal gjennom sju fartsetapper på grusveiene rundt Bjørkelangen. En etappe kjøres sør for Bjørkelangen, ved Løken. De andre går i området nord-øst for Bjørkelangen.

Aurskog-Høland er et tradisjonsrikt løp i norsk rallysport. Det er 33 år siden det ble kjørt for første gang i 1991, og det ventet rundt 70 deltagere over startrampa ved Bjørkelangen Sporthall, der løpets base befinner seg.

Annonse

Det er stor spenning i toppklassen i mesterskapet når vi nå kommer på grusveier. Veteranen Henning Solberg har noe overraskende tatt ledelsen etter vinterens tre runder med sin Skoda Fabia RS Rally 2. Men Anders Grøndal (Skoda) og Frank Tore Larsen (VW Polo) følger hakk i hæl.

Det er fire NM-klasser i årets mesterskap. Det er klasser for firehjulsdrevne internasjonale biler, tohjulsdrevne internasjonale biler, firehjulsdrevne nasjonale biler og tohjulsdrevne nasjonale biler. Totalt skal det kjøres seks NM-runder, tre på snø, to på grus og én på asfalt.

Det er i klassen for de internasjonale firehjulsdrevne bilene de raskeste bilene og de mest kjente profilene befinner seg. Så langt i år har det vært tre vinnere på like mange løp.

Det var regjerende norgesmester Frank Tore Larsen fra Eiker og NMK Modum & Sigdal som åpnet med seier i Sigdalsrally med sin VW Polo R5. Så slo veteranen Henning Solberg hardt tilbake og vant Rally Hadeland med sin Skoda Fabia RS Rally2. I Numedalsrally gjorde Eyvind Brynildsen et innhopp i VW Polo og gikk helt til topps, fulgt av Larsen og Solberg.

Henning Solberg fra KNA Indre Ytre Østfold og kartleser Ilka Minor har kjørt inn 71 poeng totalt i de tre vinterrallyene. Anders Grøndal fra Asker og Bærum Motorsport med kartleser Ola Fløene har 65 poeng i sin Skoda Fabia. På en tredjeplass ligger Frank Tore Larsen, som på lørdag har Lars-Håkon Lundgreen i kartleserstolen, med 59 poeng.

De norske rallytoppene vil få konkurranse fra to førere fra Romania på lørdag. Både Cuzma Bogdan og Simone Tempestini kommer i hver sin Skoda Fabia RS Rally2. De bruker løpet som forberedelse til EM-runden som kjøres i Värmland helgen etter Aurskog-Høland Rally. Tempestini ligger på en tredjeplass i EM før den svenske runden.

I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler er det Steve Røkland fra KNA Kongsvinger som har tatt føringen i årets mesterskap med 97 poeng. Han er regjerende mester og har dominert denne klassen over mange år. På lørdag har han Martin Holmdahl som kartleser i sin Peugeot 208.

Det er flere unge førere bak Røkland, og en av dem er Marius Holtet fra NMK Modum & Sigdal som ligger på en andreplass i NM med 57 poeng.

På en tredjeplass finner vi Sindre Backe. Han har kjørt inn 56 poeng med sin Peugeot 208 og med Mads Johansen som kartleser.

I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift er det Ole Gunnar Skogli og Anders Nygård fra NMK Nore og Uvdal som topper med sin Subaru. De har kjørt inn solide 90 poeng på de tre vinterløpene.

Andreplassen er delt mellom Fredrik Magnussen fra NMK Modum & Sigdal med kartleser Truls Briskelund i Subaru, og Morten Gravermoen fra NMK Modum & Sigdal med kartleser Marius Fuglerud. De står begge bokført med 49 poeng.

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler er det Lars Martin og Mads Ola Stensbøl fra KNA Kongsvinger som topper med sin Toyota Corolla og 76 poeng.

På en andreplass følger Heine og Sunniva Rudi fra NMK Nore og Uvdal i Peugeot 206 med 66 poeng.

På en tredjeplass finner vi Anders Kjær fra NMK Larvik og kartleser Gøril Underbakke. De har kjørt inn 52 poeng. Samme poengsum på en delt tredjeplass finner vi også Ib Vegard Andersen fra NMK Modum & Sigdal med kartleser Kari Anne Ramstad.

I historisk klasse er det Norgescup, og den ledes av Trond Lyseng, fulgt av Vidar Nordbø, Olav Fredriksen og Birger Gundersen etter tre løp. 

Aurskog-Høland Rally har sin base ved Bjørkelangen Sportshall og Bjørkelangen videregående skole, der også serviceplass, start og mål er. NRK1 sender en halv times oppsummering av løpet mandag kveld kl. 23.15, en sending som også vil være tilgjengelig på NRK TV.

Rallyradio høres under hele løpet på www.rallynm.no

Del:
Annonse