21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Gry Mile Jakobsen har fått orkideen marisko i søkeren. Fra Bremsåsen naturreservat i gamle Nedre Eiker. (Alle foto: Tom Helgesen)

Orkideer i full blomst i Eiker-skogene

Intens sommervarme over en forholdsvis lang periode i mai førte til blomstring langt tidligere enn vanlig for Eikers vakre orkideer. Oppe på selve Bremsåsen var det derfor for seint til å se den vakre og spesielle orkideen marisko på søndag. Der hadde den avblomstra, men derimot på sørsiden av Bremsedammen sto det vakre eksemplarer i full blomst flere steder.
Annonse

Derfor var det ikke tilfeldig at leder og nestleder i Østlandsavdelingen i Norsk Botanisk Forening, Geir Arne Evje og Line Hørlyk, tok søndagsturen til den nordvendte delen av Bremsåsen naturreservat for å finne blomstrende orkideer. Her ble det full klaff både av den «vanlige» brune og gule mariskoen, men også flere flotte eksemplarer av den helt gule varianten.

Mange orkideer foretrekker kalkholdig jordsmonn
Flere orkidéarter kan hvem som helst lett finne på turer i skog og mark, særlig der hvor det er kalkholdig jordsmonn. Det gjelder for eksempel nattfiol, skogmarihånd, brudespore, stortveblad og rødflangre.

Annonse

Kalk i berggrunnen finnes det mange steder i Eiker, ikke minst i skogen nord for Krokstadelva og sør for Mjøndalen. Selv om marisko er svært sjelden, så vokser den flere steder i både gamle Nedre Eiker og Øvre Eiker. Naturreservatene Bremsåsen og Strykenåsen i gamle Nedre Eiker kan blant annet vise til forholdsvis store bestander.

Den gule varianten av den spesielle orkideen marisko er en lekkerbisk som blomstrer i Bremsåsen naturreservat i disse dager.

Fascinerer
Det er mye som fascinerer med orkideene. En ting er at mange arter er vakre å se på og kan dufte nydelig, men de har også andre spennende «egenskaper». De høyreiste mariskoene med sine store, gule boller og oftest rødbrune, vridde blomsterblader lokker til seg insekter med en søt duft.

Når de lander oppe på kanten av «skoen», får de seg en overraskelse. Kanten er veldig glatt, og snart er insektene i bunnen av blomsten. Et slags «vindu» sørger for lysinnstrømming i bunnen av bollen, og det har sin effekt. Insektene vandrer mot lyset, det vil si dit planten vil at de skal vandre. For å komme ut må de nemlig gjennom den trange passasjen mellom pollenbærerne og arret, og da berøres begge organene. Når denne prosessen gjentar seg i neste blomst, er mariskoens frøsetting sikret.

Leder og nestleder i Østlandsavdelingen i Norsk Botanisk Forening, Geir Arne Evje og Line Hørlyk, tok seg en søndagstur til Bremsåsen naturreservat for å finne blomstrende orkideer.

Marisko med to forskjellige farger
En annen raritet er fargen på orkideene. Søstermarihånd, en sjeldenhet som finnes i gamle Nedre Eiker, har bare gule eksemplarer i Norge. I nabolandet Sverige vokser derimot både gule og røde søstermarihånd side om side. Hvorfor, vet vel egentlig ingen. Marisko har også en helt gul variant. Den er langt mer sjelden, men finnes altså i gode bestander i de to ovennevnte verneområdene.

Fingra av fatet
I verneområdene på Eiker er det ikke lov til å plukke blomster i det hele tatt, men det er viktig å være klar over at orkideer som marisko er fredet likevel. Det betyr også utenom naturreservatene. Uansett tar orkideene seg best ut der de vokser i naturen, og ikke nedi en blomstervase.

Orkideen marisko er på sitt vakreste i de nordvendte liene i Bremsåsen naturreservat i disse dager.
Orkideen skogmarihånd i Bremsåsen naturreservat.

Del:
Annonse