19. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Husk å minne bestefar om å ta på vest selv også - ikke bare passe på de små. (Foto: Skafor)

Drukningsulykker: Hvem passer på bestefar?

Menn over 60 år er overrepresentert i drukningsulykker i Norge. Det er en bekymringsfull trend som vi må ta på alvor. Vi oppfordrer derfor alle til å ta en prat med bestefar om sikkerhet på, ved og i sjøen.
Annonse

– Vi er som regel gode til å passe på barna når vi er rundt vann. Men hvem passer på bestefar eller gir han en vennlig påminnelse om å passe på seg selv også, undres Eva Vaagland, daglig leder i Skadeforebyggende forum (Skafor).

Drukningsstatistikken fra Redningsselskapet forteller oss at 94 prosent av de 79 som druknet i 2023 var menn. Det var også slik at de 23 personene som omkom fra fritidsbåt var alle menn i alderen 19-94 år.

Annonse

I 2022 var 42 prosent av de som druknet 60 år eller eldre, og ni av 10 var menn.

Naturlige endringer i kroppen
– Mange menn – i alle aldre – overvurderer ferdighetene sine, men det er kanskje særlig vanskelig å innrømme at kroppen endrer seg med alderen, sier Eva.

Med alderen svekkes en del funksjoner. Balansen blir litt dårligere, musklene blir litt svakere og reaksjonsevnen går ned.

– Det er helt naturlig, men også en prosess som går sakte, så vi merker det ikke alltid så godt selv. Hvis du for eksempel kun er i båt om sommeren, så tenker du jo automatisk at du kan gjøre det samme i år som i fjor eller året før der igjen, legger Eva til.

Dette gjelder også bading. Selv om du var en god svømmer i sine yngre dager, er det ikke noe automatikk i at du fortsatt er det tretti til førti år senere.

Tør å spørre
Skafor oppfordrer alle til å bry seg litt mer i sommer. Når du ser at bestefar skal ut på vannet, så spør om han har husket redningsvesten, og minn han på at han er et forbilde for barnebarna også.

– Ta opp dette med sikkerhet ved sjøen rundt middagsbordet eller frokostbordet i sommer. Snakk om hvordan redningsvesten virker og hvorfor ingen bør bade alene, oppfordrer Eva.

Det snakkes mye om at det er viktig med redningsvest på barn og at vi må passe på barna ved bading.

– Statistikken forteller oss at det også er andre vi må være oppmerksomme på, så la oss ta dette ansvaret sammen så ingen, verken bestefedre eller andre, drukner i sommer, avslutter Eva.

For å starte samtalen om sikkerhet ved sjøen, er Vannvettreglene en god inngang:

1. Ha respekt for vann, vær og lokale forhold. Strømforhold og kaldt vann kan gjøre svømmeturen farlig.

2. Barn skal aldri bade alene. Pass godt på dine egne barn og følg med på andres.

3. Bli kjent med bunn og dybdeforhold. Aldri hopp eller stup der du ikke er kjent.

4. Kjenn dine egne grenser. Du kan ikke redde andre uten først å ta vare på deg selv.

5. Ved ulykke; først varsle, så redde. Gi beskjed slik at flere kan hjelpe til.

6. Bruk redningsline eller livbøye ved redning. Ha alltid en gjenstand mellom deg og den som trenger hjelp. Redning fra land gir økt sikkerhet.

7. Bruk flytevest og følg Sjøvettreglene når du ferdes i båt. Flytevest redder liv og regler gjør sjøen tryggere for alle.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu. Svømmeturen skal gå langs stranden. Søk ly hvis det blåser opp på båtturen.

9. Husk at alkohol og annen rus øker risikoen for ulykker, og gjør deg dårligere i stand til å redde deg selv og andre.

Del:
Annonse