19. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Jentene fra Eiker i ECT Groundbreakers skal forsvare tittelen fra de to siste årene når de møter til EM kommende helg. (Illustrasjon: Jeanette Birkholm)

Eiker-jenter klare for tidenes største EM i cheerleading

Neste helg skal Norge være vertskap for EM i cheerleading. Mesterskapet blir det største av sitt slag noensinne, og det største på norsk jord i 2024 – og vertslandet er blant favorittnasjonene i kampen om medaljene.
Annonse

EM i cheerleading arrangeres på Oslofjord Convention Center i Stokke utenfor Tønsberg, 28.-30 juni. 23 deltakende nasjoner og 3.500 utøvere vil være i sving, og i alt er 3.900 personer påmeldt arrangementet, med lagledere, trenere og støtteapparat inkludert.

Det er dermed det største europamesterskapet noensinne. Men ikke nok med det – av alle idrettsmesterskap som arrangeres på norsk jord i 2024, er det EM i cheerleading som kan skilte med flest deltakere.

Annonse

ECT Groundbreakers skal forsvare tittelen for to år på rad som europamestere, og spørsmålet er om de klarer tre år på rad. Det er to lag til fra Eiker cheer team Eagles som skal delta i dette Europamesterskapet.

– Det er et svært arrangement, og det blir helt rått å få samlet så mange utøvere fra hele Europa på ett og samme sted for en intens helg med cheerleading. Alle bor og konkurrerer innenfor en kort radius, så vi kaller det bare Cheer Town. Det blir rett og slett som en egen landsby der alle innbyggerne lever og ånder for cheersporten. Men det er selvfølgelig også åpent for alle som ønsker å ta turen for å oppleve energisk og krevende idrett på høyt nivå, sier Liv Brurberg Hansen som er visepresident i Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF), som er særforbundet cheerleading hører innunder.


Historisk sett er Norge den mest suksessfulle nasjonen i Europa, og ingen andre har tatt like mange medaljer i EM opp gjennom årene. Under VM i USA i april fikk de norske landslagene med seg en rekke medaljer både i junior- og seniorklassen, og Oslo-laget Viqueens klinket til og tok et historisk gull i klubb-VM.

– Alt er mulig
Forbundssjefen i NAIF bruker eventyraktige vendinger for å forklare Norges vei mot toppen.

– Historien om norsk cheerleading er en usannsynlig Espen Askeladd-historie. Det er ingenting som tilsier at Norge skulle hevde seg i helt i verdenstoppen i denne sporten, men gjennom solid arbeid på klubbnivå gjennom mange år har det, stein på stein, blitt bygget et miljø og en kultur som er helt unik. I internasjonale mesterskap har de norske utøverne gang på gang bevist at alt er mulig, til og med å slå USA, sier Thomas Kejser-Lervik, leder av NAIF.

Liv Brurberg Hansen sier forventningene er store også for EM på hjemmebane.

– Det blir tøff konkurranse fra blant annet Finland, Sverige og Tyskland, men VM i Orlando var en fantastisk opptur som ga oss en skikkelig selvtillits-boost, så vi er klare for å vise Europa hva vi er gode for. Men cheerleading er en sport der marginene avgjør, så for å ta gull er vi avhengig av at hele laget presterer optimalt de to-tre minuttene de har på parketten. Spennende blir det garantert, sier Brurberg Hansen.


– Blant de norske lagene som deltar har vi medaljekandidater i alle kategorier, og vi håper at vi kan følge opp de gode resultatene fra tidligere og kjempe om flere gullmedaljer, sier Brurberg Hansen.

Følgende norske klubber stiller med lag i EM:
• BVHIF Charmers (Bærums Verk Hauger Idrettsforening)• ECT Eagles (Eiker Cheerleading Team)
• Haugaland Cheerleadingklubb
• Kongsberg Cheer Dance
• NRC Tigers (Nedre Romerike Cheerleaders)
• OCT Galaxy (Oslo Cheer Team)
• Ruby Cheer Dance (Askim)
• Sirens Cheerdance Klubb (Drammen)
• UGT Miracle (Ullensaker Gym og Turn)
• Viqueens Cheerleaders (Oslo)

Fakta om cheerleading
Cheerleading er en konkurranseidrett der lagene bedømmes for sine koreograferte show. Rutinene inneholder blant annet pyramider, kast, cheer (som er rop), hopp, turn og stunts. Cheerleading er en lagidrett der alles innsats vektes like høyt og synkrone bevegelser og timing er viktig.

En egen gren av cheerleading er performance cheer. Under performance cheer er det to kategorier – hip hop og pom. Performance cheer bedømmes også på synkronitet, hurtighet og flyt, men skiller seg fra cheerleading ved at det her kun er dans i rutinene.

Både for cheerleading og performance cheer er utførelsen av elementene avgjørende. Hver rutine bedømmes av et dommerpanel og lagene blir scoret etter egne «scoresheets» med 100 poeng som maksimal poengsum per dommer.

Del:
Annonse