19. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Dyrebeskyttelsen Norge mener de to mest effektive tiltakene mot dumping av katt og kanin, er lovpålagt ID-merking og kastrering. (Foto: Dyrebeskyttelsen Norge)

Høysesong for dumping av katt og kanin

Årets «dumpingsesong» av katt og kanin startet ved påsketider og fortsetter inn i sommerferien. Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge jobber på spreng for å redde dyr i en hjelpeløs tilstand.
Annonse

Det er i hovedsak katt og kanin som blir dumpet og hensatt i hjelpeløs tilstand. Dyrebeskyttelsen Norge har ingen spesifikk statistikk over hvor mange dyr dette gjelder, men erfarer at det er mange og at «dumpingsesongen» gjentas hvert år. Mørketallene er store, og det er mange dyr som ikke får hjelp. Kapasiteten hos flere av Dyrebeskyttelsen Norges 25 lokalavdelinger er sprengt.

Finner du et dyr i hjelpeløs tilstand, har du plikt til å hjelpe. Ta med dyret til veterinær. Om dyret er uhåndterlig, kontakt Mattilsynet. Er det akutt fare for liv, ring politiet.

Annonse

Lovpålagt ID-merking og kastrering
Dyrebeskyttelsen Norge mener de to mest effektive tiltakene mot dumping av katt og kanin, er lovpålagt ID-merking og kastrering. I motsetning til mange andre europeiske land som England, Danmark og Sverige har ikke Norge innført lovpålagt ID-merking av katt. I England ble lovendringen fra 2023 iverksatt i begynnelsen av juni 2024.

Lovpålagt ID-merking av katt og kanin er en engangskostnad som tilfaller dyreeier, og et sterkt virkemiddel for å påpeke eiers ansvar for dyret. Mikrochipen i nakken er et eierbevis på dyret, og inneholder kontaktinformasjon til eier. I saker hvor dyr har blitt dumpet eller mishandlet, er denne mikrochipen essensiell for at politiet og Mattilsynet skal kunne finne eier og ansvarliggjøre de som mishandler og vanskjøtter dyr.

Mikrochipen er også svært viktig for å kunne spore opp eier når vi kommer over bortkomne dyr. Kastering forhindrer uønskede katt- og kaninungekull.

Hjalp mer enn 5.000 dyr
Totalt fikk 5.206 dyr i nød hjelp av frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge i fjor, derav 4.373 katter, 240 kaniner, 169 hunder, 171 ville dyr og 253 andre familiedyr. 3.530 dyr ble rehabilitert eller omplassert til nye for-alltid-hjem i fjor.

Dette gjelder dyr som var hjemløse, dumpet eller forvillet fra sine hjem. Statistikken viser de dyrene som får hjelp av frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge, og er ikke en samlet nasjonal statistikk for alle dyr i nød i Norge.

Det frivillige arbeidet hadde en samlet kostnad på 33.427.431 kroner.

Del:
Annonse