12. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Petter Anthon Næss tester ut lyden i appen og at den bytter tema når den skal. Appen ble først klar natt til torsdag.

Nå kan du se og høre Vestfossens historie i egen telefon-app

Torsdag ettermiddag lanserte Vestfossen Grendeutvalg sin nyutviklede telefon-app. Her kan du høre historien og se bilder fra sentrum og kjente landemerker. Voice of Vestfossen er gratis å laste ned og å bruke.
Annonse

Kulturhovedstaden Vestfossen viser nå frem sine særegenheter, sjel og egenart digitalt. Fra å være maktsenter for vikinger på 800-tallet, senter for trelasteventyret på 1800-tallet, hegner de nå om historien og gjør den mer tilgjengelig. Nå levendegjør de historiene på en helt ny måte og med audioguide er tilbudet tilgjengelig hele døgnet.

Grendeutvalget var samlet utenfor stasjonen i Vestfossen torsdag ettermiddag. Her fikk de se og høre hva den nye appen kunne by på av lokalhistoriske godbiter. Den ble nemlig ferdig litt ut på natten til torsdag og kan med det kalles rykende fersk.

Annonse

Det er lokale krefter med Petter Anthon Næss som en prosjektleder, som står bak utviklingen av appen. En av dem som har lagt ned et stort arbeide i å samle bildemateriale til denne appen, er Bjørn Kristoffersen – ofte omtalt som «Vestfossens egen hoffotograf». Historiefortellingen skjer ved hjelp av en profesjonell oppleser, men innholdet er kvalitetssikret av lokalhistoriker Bent Ek.

Slik ser den nye digitale «historiefortelleren» i Vestfossen ut. (Skjermdump)

Det er selskapet Voice of Norway som har utviklet selve konseptet, som en rekke steder og byer har tatt i bruk. Nå skal løsningen presenteres for kommunestyret førstkommende onsdag. For det er kommunens tilskudd på 205.000 kroner som har gjort det mulig med en slik lokalhistorisk app i Vestfossen.

Det kommer mer
Nå er det lagt inn tre ruter du kan gå og se og høre historien til. Men det kommer mer om ikke lenge. Denne appen skal utvikles hele tiden, og det vil bli lagt inn mindre videosnutter som presenterer de enkelte stedene i Vestfossen.

Pr. nå er det en for sentrum, Fossesholm og det som kalles kulturlandskap. Den turen går fra sentrum opp mot Fredfoss og de tilbudene som finnes der.

Under presentasjonen torsdag ble det også opplyst at appen og virkningen av den skal vurderes til høsten. Dette er nemlig et prosjekt som skal gå over to år, og som Grendeutvalget håper kommunen vil overta eierskapet av etter hvert.

Det er også et mål at mer av teksten skal leses inn av lokale stemmer med «riktig» dialekt. På den måten får flere et eierforhold til appen og kan bruke den sammen med både gjester og tilreisende. Det er også et mål om at skolene i kommunen kan bruke den for å lære mer om historien til Kulturhovedstaden.

Medlemmene i grendeutvalget på testtur av «Voice of Vestfossen» i parken torsdag ettermiddag. Appen er gratis å laste ned og å bruke og virker hele døgnet.

Merking av løyper
Det jobbes nå med å få laget et merkesystem som gjør at du kan skanne en QE-kode for å komme i gang på rett sted. Men appen er GPS-styrt og vil bytte tema etter hvert som du flytter deg rundt. Det kan også bli lagt inn aktiviteter i en punktjakt etter modell fra den mer kjente stolpejakten rundt om i landet.

Du kan lese mer om den nye appen HER

Petter Anthon Næss har sammen med resten av grendeutvalget i Vestfossen jobbet fram en ny app som forteller om stedet gjennom lyd og bilder mens du beveger deg.
Del:
Annonse