28. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Tom Kristian Lien fra Hokksund er mester de to siste årene, men stiller ikke til start i år. (Arkivbilde)

NM i bakkeløp for biler innledes til helgen uten fjorårets mester

Førstkommende helg kjøres årets to første NM-runder i bakkeløp for biler ved Konsmo Motorbane i Agder. Løpene kjøres i en 1.800 meter lang grustrase i Undelandsbakken. De to siste års mester, Tom Kristian Lien stiller ikke i år. Der gjør derimot Frank Tore Larsen fra Steinberg.
Annonse

Det har vært kjørt bakkeløp ved Konsmo Motorbane tidligere, så for flere av de rundt 50 deltagerne vil traseen være kjent. 

Det er seks forskjellige klasser som har NM-status i bakkeløp. Det er de fire supernasjonal-klassene (inntil 1600 ccm, inntil 2000 ccm, inntil 2400 ccm og over 2400 ccm motorvolum, en klasse for tohjulsdrevne rallybiler, en klasse for firehjulsdrevne rally- og rallycrossbiler.

Annonse

I supernasjonal inntil 1600 ccm vil det bli hard kamp om NM-medaljene blant flere sultne deltagere, flere av dem unge og svært lovende.

Regjerende mester i klassen, Sebastian Høidalen fra NMK Grenland, stiller med Ford Fiesta i Konsmo. Han vant fjorårets mesterskap med kun ett poengs margin til Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus, som på sin side var mester i denne klassen i 2019.

Arrangørklubben NMK Konsmo har med tre førere i denne klassen og i spissen for dem fjorårets bronse-vinner, Per Magne Svardal i Audi A1.

Årets NM-leder i rallycross, Marius Solberg Hansen fra Asker og Bærum Motorsport er også på plass til helgen med sin Citroën DS3. Marius er et svært allsidig talent som også leder GT4-klassen i årets Racing-NM og han deltar også i rally.

Mats Marthinsen fra NMK Larvik, ligger på en andreplass i rallycross-NM i denne klassen og han stiller også i Konsmo med sin Citroën Saxo.

Espen Isaksætre fra KNA Solør Motorsport og Martin Kjær fra NMK Grenland må også regnes med blant favorittene i denne svært åpne klassen.

I supernasjonal inntil 2000 ccm stiller fjorårets bronsevinner, Per Magne Røyrås fra NMK Kvinesdal som en av favorittene i sin Mazda RX8. Røyrås ligger på en andreplass så langt i årets rallycross-NM.

Hjemmefavoritt Magne Svardal i Peugeot 206 vil helt klart også være med i toppen av denne klassen. Det samme må en vente fra Bjørn Olav Jøranli fra NMK Fluberg som var fjerdemann i fjorårets NM i denne klassen i sin Suzuki Swift.

I supernasjonal inntil 2400 ccm er Frode Leirhol fra NMK Valdres regjerende mester. Frode deltar også til helgen i sin BMW E30. Fjorårets sølvvinn er Kenneth Hansen fra KNA Varna er også på plass i sin Volvo S40. Det samme er bronsevinner i fjor, Sander Engsvik fra NMK Trøgstad, som stiller i sin BMW E30.

I supernasjonal over 2400 ccm stiller tittelforsvarer og hjemmefavoritt Fredrik Ågedal fra NMK Konsmo i sin BMW M3. Fjorårets sølvvinner, Herbjørn Haug fra KNA Solør Motorsport er også på plass i sin Mercedes.

Disse to vil bli utfordret av blant andre Emil Sivesind fra NMK Krabyskogen i Audi. Emil ble norgesmester i bakkeløp i klassen inntil 2000 ccm i fjor, men har byttet klasse i årets sesong, og ligger på en andreplass i rallycross-NM så langt.

Frank Tore Larsen fra Steinberg er en av favoritteten i sin klasse med sin VW Polo R5.

Mester stiller ikke til start
I klassen for tohjulsdrevne rallybiler er hele 19 førere påmeldt til helgens to NM-løp. Blant disse er ikke de siste to års mester, Tom Kristian Lien fra NMK Modum & Sigdal. Men sølvvinner i fjor, Olav Fredriksen fra NMK Modum & Sigdal, stiller med sin Volvo. Fredriksen leder årets NM i rally i nasjonal klasse 2WD og kan bli vanskelig å hamle opp med i Konsmo.

Fjorårets bronsevinner, Jarle Lippert fra Asker og Bærum Motorsport i BMW, stiller også til helgen.

I fjor ble NM i bakkeløp avgjort utelukkende på asfaltunderlag, derfor kan det fort bli andre som inntar pallen i Konsmo. Som for eksempel hjemmefavoritt Søren Snartemo fra NMK Konsmo i BMW M3.

I klassen for de firehjulsdrevne rally- og rallycrossbiler stiller fjorårets mester, Kenneth Johnsrød fra Asker og Bærum Motorsport i sin Ford Fiesta R5. Anders Grøndal fra Asker og Bærum Motorsport har 16 NM-titler i rally og bakkeløp og også han stiller i Ford Fiesta R5, for om mulig å forbedre fjorårets sølvmedalje.

En som vil bite godt fra seg er også årets NM-leder i rally, Steinberg-mannen Frank Tore Larsen fra NMK Modum & Sigdal i sin VW Polo R5.

Første NM-runde kjøres lørdag og den andre kjøres på søndag. Det kjøres tre omganger i hvert av løpene og bestetiden til hver deltager oppnådd i en av de omgangene er avgjørende for plasseringen i klassen.

Del:
Annonse