26. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Her vinkes bilister bilene inn på kontrollplassen på Herstrøm i tidligere Nedre Eiker.

Storkontroll med uventet mange reaksjoner fra politi og vegvesen

Denne uken holder Statens vegvesen, politiet og skatteetaten kontroller på en rekke steder på Østlandet. Onsdag var de på flere steder i gamle Nedre Eiker og i Drammen. Det ga uventet mange reaksjoner.
Annonse

Klokken 10.00 i dag stilte mannskaper fra Statens vegvesen, politiet og skatteetaten seg opp på Herstrøm i tidligere Nedre Eiker. De skulle sjekke all trafikk nordover på Fv. 283 fra Drammen mot Hokksund.

Samtidig ble det etablert kontrollpost i Solbergelva langs Gamle Riksvei, og det samme skjedde i Krokstadelva. I sydgående retning var det stoppost langs fylkesveien rett ved Nedre Eiker kirke – på rasteplassen langs elva.

Annonse

På andre siden av elva var det kontrollpost ved Sølfastøya i Drammen. Dette er en strekning med mindre trafikk, men også her fikk mannskapene nok å gjøre i løpet av dagen. For det var overraskende mange som ikke hadde alt i orden i dag. Og kontrollene fortsetter i morgen og fredag.

– Vi har biler med såkalte ANPR-kameraer på alle stoppostene slik at vi får beskjed over sambandet hvilke biler som skal stoppes for en grundigere sjekk. I dag ser vi etter den tekniske tilstanden på lette kjøretøy, om de har fylt avgiftsfri diesel på tanken, om de bruker bilbelte, og ellers har alle papirer i roden, sier kontroll-leder på Herstrøm, Svein Ove Romuld i Statens vegvesen.

Kontroll-leder Svein Ove Romuld sjekker om stroppingen av denne hengeren er grei nok.

Kan koste dyrt
Det forekommer at spesielt varebiler fyller «feil» diesel og velger den røde framfor den sorte pumpa. Det betyr penger spart i avgifter, men det kan fort bli dyrt. Du får nemlig en bot på 20.000 første gang du blir tatt med avgiftsfri diesel på tanken. Neste gang er prisen det dobbelte.

Det er også andre ting som koster penger i trafikken. Manglende bilbelte er 1.500 kroner til statskassen. Snakker du i mobilen – som mange fortsatt gjør, til tross for håndsfrie løsninger – koster det deg 5.000 kroner og tre prikker i førerkortet.

Men det viktigste av alt er å ha alt det tekniske i orden, samt kjøre med en redskap du faktisk har lov til. Det fikk mange erfare under dagens kontroll.

ANPR – automatisk skiltgjenkjenning
Både politiet og Statens vegvesen har slike ANPR-kameraer. De varsler om bilen har noen heftelser ved seg i løpet av sekunder og det er derfor lettere å plukke ut bilene som trenger en grundigere kontroll. I tillegg bruker mannskapene på kontrollpostene intuisjonen sin og plukket ut biler som ser ut til å trenge en kontroll.

Kombinasjonen av disse to «hjelpemidlene» gjør at mange blir tatt. Bare etter to timer på Herstrøm i dag hadde syv biler og motorsykler fått bruktforbud på grunn av tekniske mangler.

Dagens kontroll gikk på privatbiler med og uten henger, samt varebiler. I tillegg ble utenlandske biler stoppet for sjekk av papirer mm.

Politiet, skatteetaten og vegvesenet holdt på i hele dag på Herstrøm og andre steder i vårt område. Her var det mange mangler og feil og mange måtte ha hjelp til å komme seg hjem.

Her er resultatet av dagens kontroll i Drammen og tidligere Nedre Eiker:

Antall stoppet for kontroll: 274 kjøretøy
Antall mangellapper: 137
Antall bruksforbud: 35
Antall anmeldelser: 2 for manglende førerrett – blant annet for henger.
Antall bilbeltegebyr: 17
Antall avskiltninger: 16
Antall biler sjekket for bilbeltebruk: 2.082
Antall bilbeltegebyr: 17 stk. à 1.500,-

Men enn ventet
Mangeårig kontroll-leder i Statens vegvesen, Øivind Brinchen, sier resultatene fra dagens kontroll var høyere enn ventet. Men det var mer trafikk i dag enn på en vanlig onsdag. Det er i hvert fall inntrykket.

– Vi kunne nok tatt inn enda flere, men en lang dag i sola sliter på mannskapene og vi tok det derfor litt rolig ut på ettermiddagen, sier han.

Varebiler og personbiler med hengere ble sjekket grundig. Det er tradisjonelt mange som kjører med henger uten å ha førerkort for dette.
Del:
Annonse