23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

INNSJØ I VEIEN: Veimannskapene har kjørt skytteltrafikk for å stake opp tette sluk som ikke greier å ta unna vannet søndag. Her fra Gamle Riksvei i Solbergelva. (Foto: Joakim Fjeldli / DRM24)

Mange regnskader meldt til forsikringsselskapene de siste timene

Siden i natt har forsikringsselskapet If og Tryg fått inn mer enn 180 skader etter det kraftige regnet og vindværet. Folk har fått vann inn i boligene via både tak og kjeller. I Eiker-bygdene er det så langt ikke meldt om alvorlige skader selv om det er mye vann på veiene.
Annonse

Flesteparten av vannskadene er meldt inn til If fra Østlandet, men også på Sørlandet har mange fått regn og overvann inn i boliger og bedrifter.

Det har kommet inn skader fra blant annet Oslo, Kristiansand, Lillestrøm, Sandefjord, Porsgrunn, Drøbak, Trysil og Horten.

Annonse

– En del har hatt behov for akutt hjelp. Dit har vi sendt skadeeksperter som kan bidra med å pumpe ut vann og begynne arbeidet med å tørke opp bygningen igjen, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Hvis det kommer vann inn i en innredet kjeller, tar det gjerne fem uker med opptørking hvor store industrivifter går hele døgnet. Deretter er det mulig for håndverkerne å rykke inn for å sette kjelleren tilbake til opprinnelig stand.

– Én ting er at saker og ting blir ødelagt av vann, en annen er at vann inn i boligen uansett vil snu hverdagen på hodet i flere uker med håndverkere inn og ut av huset. Så jeg føler virkelig med de som opplever dette, sier Clementz.

If regner med at skadetallet kommer til å øke en god del i dagene fremover.

– Det er alltid et etterslep av skademeldinger ved slike hendelser. For eksempel hender det at folk er på hytta, og så kommer de hjem til noe som ligner et møkkete badebasseng i kjelleren. Det unner jeg ingen å bli utsatt for, sier Clementz.

Hadde over 100 skadesaker
Tryg Forsikring har per søndag klokken 15 registrert vel 100 skadesaker etter uværet som herjer i Sør-Norge. Skadekostnadene hittil estimeres til vel fire millioner kroner, og de forventer langt flere skader det neste døgnet.

– Hittil har vi registrert mest vannskader i private boliger der det har vært store nedbørsmengder. Noen er rammet av flom, andre av avløp som har gått tett. De fleste skadene er i kystområdet langs Oslofjorden samt Østfold, Vestfold, Telemark og Agder.

– Vi forventer langt flere skader i løpet av søndag og mandag ettersom det er meldt mer nedbør og vind i dag og i morgen. I tillegg får også deler av Nord-Norge kjenne på uværet, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Meldt mye regn
NVE har utstedt oransje farevarsel for flom for deler av Østlandet søndag til mandag, og det er gult farevarsel en rekke steder for vind og nedbør, flom og jordras. Meteorologene advarer om 50 til 70 millimeter nedbør østafjells i dag til i morgen mandag.

– Det er allerede tendenser til flom og oversvømmelser ved en rekke vassdrag og elver på Østlandet, og med så mye nedbør i vente vil mange hus og boliger fort være truet av oversvømmelse og vanninntrenging det neste døgnet. Vi oppfordrer alle som bor i utsatte områder å se til at vannet kan renne vekk fra boligen, samt eventuelt forsøke å begrense vannskader i hus og kjellere ved å flytte verdisaker opp i høyden, sier han.

Forventer båt- og bilskader
Tryg estimerer skadekostnadene hittil til vel fire millioner kroner.

– Så vet vi av erfaring at det vil komme inn langt flere skader i dagene som kommer, når skadeomfanget blir mer synlig. I tillegg kan eiere være bortreist eller ikke til stede ved skadestedet, noe som også forsinker oversikten over skadeomfanget. Vi må også forvente noen båt- og bilskader, sier Brandeggen.

Flomskader på bygninger dekkes normalt av forsikringen så lenge bygget er brannforsikret. Blir kjøretøy skadet av flomvann dekkes det av bilens egen kaskoforsikring.

Erstatningene øker
Erstatningene etter naturskade og ikke minst vannskader øker hvert eneste år. Det er utbetalt over 24 milliarder kroner i erstatning til værskader i Norge de 10 siste årene, ifølge tall fra Finans Norge.

De største kostnadene er knyttet til tusenvis av bygninger som får vannskader på grunn av økende nedbørsmengder. Vannet havner ofte i kjellere fordi kapasiteten i avløpsnettet samt vassdrag, elver og bekker ikke er stor nok.

Det kraftige regnværet har ført til vann inn i boliger og bedrifter på både Østlandet og Sørlandet i dag. (Foto: Morguefile / CC)
Del:
Annonse