23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Ekstremværet Gyda vil gi store nedbørsmengder og vind på vestsiden av fjellene, men vil også kunne merkes godt i Buskerud. Onsdag og torsdag er ikke tiden for fjellturer. (Illustrasjon)

Forbereder seg på ekstremværet «Gyda» – det bør du gjøre også

NVE har sendt ut farevarsel for snøskred, jordskred og flom i Nordland, Midt-Norge og Sør-Norge for de kommende dagene. Årsaken er at ekstremværet Gyda vil bringe med seg mildvær, mye vind og ekstremt mye regn onsdag og torsdag. Også Buskerud blir berørt av denne sinte «damen».
Annonse

– Dette er en alvorlig situasjon og vi ber berørte kommuner og andre beredskapsaktører vurdere behovet for å gjøre forebyggende tiltak, sier Brigt Samdal, direktør for skred og vassdragsavdelingen i NVE.

Også privatpersoner bør ta sine forholdsregler
– Vi råder alle til å holde seg unna bratt terreng, bekker og elveløp med stor vannføring mens ekstremværet pågår. Det vil være stor fare for både snøskred og store vannmengder. For å minimere skader bør privatpersoner flytte eiendeler og åpne vannveier slik at vannet kan renne fritt, sier Samdal.

Annonse

NVE har selv økt sin beredskap og sender ut mannskap til forskjellige steder i landet for å assistere kommuner som får behov for hjelp.

I Buskerud er det meldt om mye vind fra klokken 21.00 og utover kvelden og natten onsdag. Vindværet ventes å avta noe ut på dagen torsdag.

Ifølge Varsom.no gjelder det å sikre løse gjenstander da det er ventet lokale vindkast på omkring 20 m/s. I fjellet vil det blåse full storm fra vest. Det er med andre ord ikke tiden for å kjøre over fjellet til Vestlandet de nærmeste dagene.

Yr.no melder om rolige forhold i Eiker-bygdene, så her slipper vi trolig unne det verste. Men det kan altså komme sterke vindkast også her.

Del:
Annonse