29. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Også bankene advarer mot bruk av svart arbeid. (Illustrasjon: DNB)

A-krimsenteret advarer mot omreisende håndverkere

Ikke kjøp håndverktjenester på døra, det kan koste deg dyrt. A-krimsenteret i Tønsberg går nå ut med en advarsel ettersom det er en økende aktivitet av omreisende kriminelle. Spesielt eldre i eneboliger er utsatt.
Annonse

– Dette er aktører som bevisst ikke betaler skatter og avgifter, mens forbrukerne sitter tilbake med – i beste fall – dårlig utført håndverksarbeid. I mange tilfeller er også håndverkerne ansatt på svært dårlige vilkår, med lav lønn og dårlige eller ingen rettigheter, sier Hygen Bakken.

A-krimsenteret har allerede mottatt konkrete tips om omreisende håndverkere i regionen.

Annonse

– Ofte oppsøker håndverkerne eldre mennesker og tilbyr husvask, renoverings- eller fasadearbeid mot forskuddsbetaling. Underveis i arbeidet finner de det de mener er flere «nødvendige utbedringer» som må gjøres, slik at sluttsummen blir mye høyere enn først avtalt, sier senterlederen.

Truer og presser
Det er også rapportert om kunder som føler seg truet eller presset. Ofte kan arbeidet som utføres være av dårlig kvalitet, og i noen tilfeller blir ikke arbeidet ferdigstilt før håndverkerne forsvinner.

– Vi har tidligere avdekket saker hvor kunder blir forledet til å betale alt for mye for tjenestene de bestiller og at de kan bli lurt til å betale flere ganger for samme tjeneste eller rett og slett blir presset til å ta ut penger til virksomhetene som jobber for dem, sier Hygen Bakken.

– Vi vet at eldre mennesker med enebolig er spesielt utsatt for besøk av slike håndverkere, som ofte gjør kartlegginger i forkant. Vi oppfordrer derfor alle til å hjelpe oss med å spre budskapet videre dersom de har foreldre eller besteforeldre med enebolig, avslutter senterlederen.

Ikke kjøp håndverktjenester på døra, det kan koste deg dyrt. Det sier leder for A-krimsenteret i Tønsberg, Astrid Hygen Bakken.

Råd fra A-krimsenteret til deg som forbruker:
• Ikke ta imot tilbud fra håndverkere som ringer på døra.
• Ikke kontakt virksomheter som har lagt løpesedler i postkassen.
• Sjekk om virksomheten er MVA-registrert.
• Ikke betal kontant.
• Ikke betal forskudd.
• Ikke forskutter kjøp av materialer m.m. – verken kontant eller per bank.
• Ikke bli med til minibank for å ta ut penger.
• Se handlehvitt.no for flere tips.

Tips oss
• Skatteetaten kan tipses på www.skatteeetaten.no/tipsoss 
• Arbeidstilsynet kan tipses på https://www.arbeidstilsynet.no/kontakt-oss/tips/ 
• Politiet kan tipses på https://www.politiet.no/tjenester/tips-politiet/ 
• NAV kan tipses på https://www.nav.no/no/nav-og-samfunn/samarbeid/arbeidslivskriminalitet-og-trygdesvindel/trygdesvindel

Del:
Annonse