21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Dobbel konsert som du ikke har hørt i Hokksund før. Østerlide sammen med Eiker Spellemannslag. Søndag 22. mai kl. 19.30. (Foto av Østerlide: Ingvil Skeie Ljones)

Dobbeltkonsert med gåsehud og stamina i Kultursalen

Søndag 22. mai blir det en konsert av de sjeldne i Hokksund. Da stiller nemlig gruppen Østerlide opp sammen med Eiker Spellemannslag i Kultursalen på Hokksund Ungdomsskole for å holde en dobbeltkonsert.
Annonse

Østerlide feide inn på den norske folkemusikkscenen i 2020, til overstrømmende kritikker fra et samlet kritikerkorps. På sitt selvtitulerte debutalbum kler de folkemelodiene i nye drakter, av florlette, såre, lyse, mørke, sterke og røffe fabrikater. Bandet behersker et stort spekter av stemninger, fra det hviskende til det brutalt støyende.

«Stemmen til Liv Ulvik er solen. Og den er snøen. Det er sakralt, og hun har en sakral tilstedeværelse i måten hun viser oss tonene. Og hun er søkende. Søkende etter nye måter å finne fram klanger i seg selv. Og faktisk litt overnaturlig i måten hun framfører dem på. Jeg blir nummen i kroppen når jeg hører den første salmen på plata, og kjenner at jeg griper etter noen romantiske formuleringer.

Annonse

Men dette er ikke bare Liv Ulviks plate. Når du lytter til den, forstår du det ganske raskt. For de to andre musikerne er også sterkt til stede. sterkt, men ikke markant, for de er alt annet en brautende. Ofte spiller de lett og lytter seg fram til overtoner, små nyanser, alltid i solidaritet til lydbildet som maner seg fram. Aldri kjedelig, alltid overraskende og originalt. Men selv om de ofte er luftig til stede, gir de også enkelte ganger motstand på røff måte. Røff og elegant. En plate som er verdt hvert sekund med oppmerksomhet.»

(Kjetil Bjørgan, Folkemusikk)

Østerlide består av Liv Ulvik – vokal, Andreas Haddeland – gitarer og Ulrik Ibsen Thorsrud – slagverk.

Eiker Spellemannslag
Det kan se ut som Eiker Spellemannslag ble stiftet nærmest ved en tilfeldighet. Felespilleren Sigbjørn Bernhoft Osa sto for underholdningen på et arrangement ved Heimtun folkehøgskole fredag 12. februar 1971. Ideen om et spellemannslag på Eiker oppsto i begeistringsruset etter denne konserten.

De ble spådd å være en døgnflue. Siden dette har Eiker spellemannslag har holdt det gående i over 50 år, med å spille og samle runddanser og annen folkemusikk fra Nedre Eiker-området. I løpet av den tiden har Spellemannslaget spilt i en lang rekke sammenhenger, gitt ut plater og høstet ros i pressen. Musikalsk leder er i dag, som i over halvparten av lagets levetid, Bente Storbakken.

Konserten er støttet av Norsk Kulturråd.

Del:
Annonse