23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

All laks, og annen anadrom fisk som fanges i Norge, må innrapporteres. Drammenselva er foreløpig ikke med på denne nye løsningen fra Inatuyr. (Foto: Vegard Veberg)

Ny FangstApp og laksebørs gjør livet lettere for laksefiskere

Lurer du på hva som skjer i lakseelva? Inaturs nye laksebørs og FangstApp forenkler rapportering og sjekk av fangster for både laksefiskere, grunneiere og forvaltere.
Annonse

– På laksebors.inatur.no kan fiskere og tilbydere til enhver tid sjekke fangstene. Fiskerne kan også registrere fangster via FangstApp som er tilgjengelig for både iOS og Android. Du kan legge inn rapportene selv om du mangler dekning, sier Gudmund Nygaard i Inatur.

Foreløpig er det begrenset med elver som er med på ordningen og Drammenselva er ikke med. Leder av lakseutvalget, Bent Halden Jørgensen, sier de kjenner godt til ordningen, men at det er flere tilsvarende løsninger på markedet. De har heller ikke tatt stilling til om de skal fase ut den gamle løsningen de har i dag.

Annonse

– Hvordan kortsalget vil foregå neste år er bare i planleggingsfasen og er ikke noe vi kan gå ut med foreløpig, sier Jørgensen.

Følg med på yndlingselva
Svært mange norske elveeiere og -lag selger laksefiske på Inatur. Fiske etter laks i norske lakseelver er strengt regulert, og all laksefisk som fanges skal rapporteres til myndighetene. Flere norske elver har blitt stengt grunnet mangelfull rapportering.

– Nå blir det enklere å rapportere riktig, både for fiskere og fisketilbydere. Det er en smal sak å sjekke fangstene i yndlingselva, eller en elv du er nysgjerrig på. Du kan også kjøpe fiskekort på børsen og i appen. Vi håper og tror at FangstApp og den nye børsen kommer alle som har med lakseelvene våre å gjøre til gode, sier Nygaard.

Detaljerte rapporter
På den nye laksebørsen kan du lage trendrapporter, både for hele elva og enkeltvald, sortert på blant annet redskap og fiskeart. Slik får du god oversikt over svingningene gjennom sesongen og fra år til år.

– Børsen er et godt verktøy som lar deg gjøre grundig research før du skal på laksefiske, sier han.

Med FangstApp og den nye laksebørsen blir det enklere å tilpasse rapportering og kortsalg for den enkelte elv, til beste for fisk, fiskere og fisketilbydere:

– Ingen lakseelver er like. Eierforhold, soner, fiskeregler og forvaltning forvaltning varierer mye fra elv til elv, og over tid. Nå kan vi skreddersy prosessen og la fiskerne enkelt rapportere detaljert og riktig om fangstene på hvert vald eller sone, sier Nygaard.

Del:
Annonse