23. mars 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kanskje passet ditt har vært gjemt og glemt i en skuff siden 2019. Er det lenge siden du brukte det sist, så er det lurt å sjekke om det fortsatt er gyldig. (Illustrasjon)

Sommerferien nærmer seg: Har du kontroll på alt?

For mange innebærer årets sommerferie den første utenlandsreisen på flere år. Derfor er det verd å bruke litt ekstra tid på å få oversikt over alt du må huske på. SOS International oppfordrer spesielt reisende til å ha kontroll på reiseforsikringen.
Annonse

I Norge er det svært lange ventetider på pass, dette skjer fordi veldig mange unnlot å fornye passene sine under pandemien. I tillegg har krigen i Ukraina og pandemien ført til at det er det råvaremangel.

Dette innebærer at det er lange køer for å få passtime, samt at det tar lang tid å få passet levert. I begynnelsen av juni er ventetiden på nytt pass syv uker, men politiet regner med at den vil øke til 10 uker i juli. Fra 30. mai ble det innført strenge kriterier for å få nødpass, ekspresslevering eller prioritet.

Annonse

Mens du er i gang, bør du også sjekke om det Europeiske helsetrygdkortet ditt er utløpt eller ikke. Dette kortet gir tilgang til behandling på lik linje med innbyggerne i det aktuelle landet – men dekker ikke en eventuell hjemreise. Så forsikringen må også kontrolleres før avreise.

Sjekk hva forsikringen dekker
– Når du planlegger ferien, tenker du kanskje ikke over at du kan bli syk eller skadet. Men det er lurt å sette seg inn i hva forsikringen dekker, for når skaden først har skjedd kan det bli dyrt å ikke være forsikret, sier Karin Tranberg, der er divisjonsdirektør for Travelcare i SOS International.

Er uhellet ute i sommerferien og du får behov for behandling, er det viktig at du vet hvem du skal kontakte for å få hjelp.

– Det er viktig å ringe alarmsentralen aller først. Vi kan henvise til det best egnede behandlingsstedet, og våre leger sikrer en vurdering av om den anbefalte behandlingen på stedet er korrekt, sier Karin Tranberg og gjør oppmerksom på at det etter en lengre periode uten turister er økt risiko for overfakturering og overbehandling.

Les mer: https://www.politiet.no/tjenester/pass-og-id-kort/sporsmal-og-svar/

Huskelisten som kan gjøre en forskjell:

• Pass – er det gyldig?

• Europeiske helsetrygdkorte: husk å ta det med – og sjekk om det er gyldig.

• Reiseforsikring – har du en forsikring som dekker reiser? Undersøk gjerne om hjemtransport er dekket.

• Undersøk ventetider på flyplassene – forsikringen dekker typisk ikke, hvis du på grunn av lang ventetid i sikkerhetkontrollen ikke rekker flyet ditt.

• Telefonnummer til alarmsentralen.

• Undersøk om det er COVID-restriksjoner og krav til test på destinasjonen.

Del: