29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det avdekkes stadig nye former for forsikringssvindel. Falske fakturaer og kvitteringer blir brukt for egen vinning. (Foto: Fremtind)

Selskap spår: Stram økonomi kan gi mer forsikringssvindel

Antall svindelforsøk har økt med ti prosent hittil i år. Trang økonomi kan føre til at enda flere lar seg friste til svindelforsøk på forsikringen. – Svindel for selv lave summer kan gi ubetinget fengsel.
Annonse

Prisøkninger på mat, strøm og drivstoff gjør at mange husstander er bekymret for om økonomien vil gå rundt.

– Jeg tror vi vil se en økning nå. Økonomisk kriminalitet har en tendens til å øke når økonomien blir trangere. Og undersøkelser viser at forsikringssvindel er mer sosialt akseptert enn andre typer kriminalitet, særlig blant unge, sier Roy-André Sørheim Lyngbø, talsperson for svindelbekjempelse i Fremtind.

Annonse

Hvert år avdekker selskapet forsikringssvindel for om lag 75 millioner kroner. I snitt ligger svindelsakene på livsforsikring på millionbeløp, mens tilfellene innenfor skadeforsikring ligger på rundt 200.000 kroner. Så langt i år har antall svindelforsøk i selskapet økt med 10 prosent.

Sender inn falske kvitteringer
Fremtind avdekker mest svindel innenfor innbo-, reise- og motorforsikringer. Disse er oftest knyttet til falsk dokumentasjon, at kunder melder skader som faktisk ikke har skjedd eller at kunder overdriver skadekravet sitt.

– Stadig flere melder inn skader digitalt, og det er i prinsippet enkelt å lage dokumenter og hente bilder fra internett som ikke er egne. Noen forfalsker kvitteringer i håp om å få erstatning for varer de aldri har eid, sier Lyngbø.

Nylig prøvde en forsikringskunde seg to ganger med samme forfalskede faktura. Vedkommende sendte inn et skadekrav både til Fremtind og til et annet forsikringsselskap på en TV til nær 40.000 kroner. Undersøkelser viste at kvitteringen egentlig var for en annen TV, til 10.000 kroner, kjøpt av en helt annen person.

Flere svindelforsøk ender med bot og fengsel
Mange tror at forsikringssvindel ikke er så farlig, men svindel for selv lave summer kan gi ubetinget fengsel. Forsikringsselskapene politianmelder stadig flere svindelforsøk og opplever at politiet prioriterer sakene høyere enn før. Det gjør at flere får strafferettslig pålegg som bot og fengsel.

– Forsikringssvindel forstyrrer spleiselaget som forsikring er og det gir dyrere forsikring for alle. Vi har nulltoleranse for svindel fordi det rammer kundene våre. Derfor politianmelder vi alle svindelforsøk vi oppdager, sier Lyngbø.

Økonomisk kriminalitet har en tendens til å øke når økonomien blir trangere, sier Roy-André Sørheim Lyngbø, talsperson for svindelbekjempelse i Fremtind.
Del:
Annonse