17. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Marta Johanne Gjengedal er divisjonsdirektør for brukerdialog og oppfordrer deg til å sjekke skattetrekket med økte renter denne høsten.

Høyere rente kan gi lavere skatt – nå bør du sjekke skattekortet ditt

Den kraftige renteøkningen som Norges Bank legger opp til, kan medføre at mange betaler for mye skatt i år. – Alle som er påvirket av renteøkningen bør sjekke skattekortet sitt nøye, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.
Annonse

Når banken din setter opp boliglånsrenten, vil du få høyere fradrag i skatteoppgjøret ditt. Det betyr at flere kan ligge an til å få penger til gode på skatten neste år. Justerer du skattekortet ditt i høst, vil du allerede i år kunne få litt mer å rutte med.

– Skattekortet du fikk i desember bestemmer hva du skal betale i skatt, og er basert på et estimat over inntekten og fradragene dine for kommende år. Derfor bør du alltid sjekke at opplysningen i skattekortet er riktig, oppfordrer Marta Johanne Gjengedal.

Annonse

– I tillegg kan privatøkonomien endre seg i løpet av året. Så når for eksempel renten endrer seg mye, er det ekstra viktig å se om du trenger å endre skattekortet, sier Gjengedal.

Slik justerer du
Når du får rentebrev fra banken, er det derfor lurt å se over skattekortet, og vurdere om du skal justere skattetrekket. Det gjør du på Min side på skatteetaten.no. Der ser du straks hvordan skattetrekket ditt blir påvirket når du endrer opplysninger.

På bakgrunn av dine endringer lager Skatteetaten et nytt skattekort til deg.

– Du trenger ikke foreta deg noe etter at du har sendt inn endringene. Vi ordner et nytt skattekort til deg, og arbeidsgiveren, Nav og andre henter dette direkte fra Skatteetaten, sier Gjengedal.

Livsendringer påvirker skatten
Andre vanlige endringer som fører til at du kanskje må betale mer eller mindre i skatt, er endret familiesituasjon, flytting, ny jobb, at du har blitt arbeidsledig eller at du tar utdanning. De siste årene har vi sett store endringer i økonomien på grunn av pandemi og krig. Dette kan ha konsekvenser for privatøkonomien din.

Når livet endrer seg, vil ofte også skatten endres. Dersom opplysningene i skattekortet ditt er feil, kan konsekvensene være at du betaler for mye skatt, eller at du må betale restskatt.

Del:
Annonse