22. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Showkoret Samklang er klare for kveldens premiere i Mjøndalen Samfunnshus og det er noen få billetter igjen i kveld. (Fotos: David Been)

Showkoret Samklang: «SHOWTUNES – Come Alive»

Denne helgen kan du komme i skikkelig «Broadway-stemning» på samfunnshuset i Mjøndalen. Da varter nemlig Showkoret Samklang opp med sitt show som de i år har kalt «Come Alive».
Annonse

Her kan du lese hva Samklang selv skriver om seg selv og om oppsetningen:

Når du setter deg i stolen på våre forestillinger, ser du resultatet av målrettet jobbing over lang tid. En gjeng som tok utfordringen, og startet reisen med et kollektivt og rungende «JA»! Vi gjør alt selv rundt oppsetningene, i god gammaldags dugnadsånd på fritiden.

Annonse

Time etter time med sangøvelser, såre muskler, stive rygger etter timevis med innlæring av koreografi og dansetrinn. Alt fra økonomi, sponsoravtaler, PR, plakatopphenging, kostymeanskaffelse, kulissebygging og flyersutdeling til fellesøvelser og seminarhelger, skjer utenom de faste øvelsene.

Fra første øvelsesdag til premiere har vi brukt fritid, egne penger, bekjentes godvilje og families tålmodighet for å ende opp med det ferdige produktet.

Årets forestilling tar deg med på en reise inn i pop, rock og musikalens verden. Vi er ubeskrivelig takknemlig for publikumet som kommer, og er med på å bidra til at vi kan fortsette å ha verdens beste fritidsaktivitet.

Samklang ble stiftet i 1913 og hadde sin første øvelse 13. november dette året med 40 medlemmer. Første opptreden hadde koret på jubileumsfesten 17. mai 1914, og de avholdt sin første konsert i februar 1915. Per Steenberg skrev sin kirkekantate for kor, solist og orgel som ble urframført av Samklang i 1914.

Selveste Herman Wildenvey skrev hyllest til koret ved 25 års jubileet. Koret har vært programkor i NRK, og underholdt Kong Olav. Korets første plateinnspilling var allerede på 1920-tallet; nylonplater med 78 hastighet som fortsatt eksisterer. I 110 år har Samklang deltatt på og holdt konserter lokalt, rundt om i Norge og i Europa, og vi får stadig nye og spennende oppdrag.

I 2019 fikk vi de ærefulle oppdragene med å synge på Nyttårskonserten i Nedre Eiker, Festforestillingen i Drammens Teater på 17. mai og representerte de Nedre Eiker sangmessig i forbindelse med kommunesammenslåingen under Kulturminnedagene i september. I februar 2020 sto vi på scenen i samfunnshuset i Mjøndalen med «SHOWTUNES – Let`s go to the movies». Allerede måneden etter skulle vi stå på scenen i Oslo Konserthus og høsten 2020 var vi invitert til nok et spennende prosjekt i Drammens Teater – i tillegg til mange andre oppdrag gjennom året. Vi hadde et aldersspenn på 17 til 79 år.

Så ble vi rammet av pandemien, og alt ble avlyst eller utsatt. Men allerede 14 dager etter nedstengingen, «møttes» vi på første korøvelse digitalt på ZOOM.. Det ble gjennomført fem korøvelser, to styremøter og tre møter i musikkutvalget digitalt bare i april. «Samklangs Servicetelefon» ble opprettet for å hjelpe alle inn på de digitale plattformene og med digitalt utstyr.

Vi fikk ikke sunget sammen på den digitale plattformen, men det fungerte bra til innstudering av nye sanger. Men noe av det viktigste i denne perioden var at vi var sosiale digitalt, viste omsorg, inkluderte alle, pratet, lo, sang bursdagssangen og så årets video av Showtunes via Zoom – vi var sammen, uten å være sammen.

7. mai kunne vi møtes for første gang siden nedstengningen i mars, til utendørs øvelse med minst to meters avstand til hverandre. Det var veldig godt å se hverandre, og gøy å høre hvordan sangene vi hadde innøvd digitalt lød når vi endelig var sammen igjen. På 17. mai 2020 og i 2021 sang vi ved flaggheising og bekransning uten tilskuere tilstede, men det ble filmet og sendt digitalt på kommunens side.

De periodene vi ikke kunne møtes fysisk, møttes vi digitalt – og iblant en kombinasjon. Først for 1 år siden vi kunne møtes på vanlig måte igjen, helt uten restriksjoner. Vi kunne klemme, øve på koreografi og synge sammen uten avstand.

I perioden rundt 100-års jubileet i 2013 startet nytenkningen rundt videre utvikling av koret og deres mål fremover. De siste syv årene har koret utviklet seg til et showkor og satset stort med fire forestillinger av «SHOWTUNES» i 2016, 2017, 2018 og 2020, med stor suksess.

Vi har gradvis utviklet oss fra et tradisjonelt kor, til et spenstig showkor som stadig strekker seg etter nye mål. Hovedmålet er ikke bare flerstemt sang, men også dans, koreografi og kostymer – og gi publikum en helaftens opplevelse. Nå i 2023 har vi 30 på scenen med et aldersspenn på 19 til 82 år på forestillingen.

Det ligger et stort arbeid bak showene til Samklang og det er billetter igjen både lørdag og søndag.
Del:
Annonse