1. oktober 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det var 35 påmeldte i alderen 14 til 50 år på Strandajordet lørdag da Eiker Båtforening avholdt båtførerkurs.

35 deltok på båtførerkurs i Vestfossen – mange av dem unge jenter

Eiker Båtforening arrangerte i samarbeid med Wave kompetanse et båtførerkurs for 35 personer lørdag. 60 prosent av dem var jenter, noe som både overrasket og gledet arrangørene.
Annonse

Dersom du er født i 1980 eller senere og skal føre en fritidsbåt med lengde over åtte meter eller med motor større enn 25 hestekrefter, må du ha båtførerbevis. Det er det langt fra alle båtførere som har, viser kontroller som både politiet og redningsselskapet har utført.

Men på Eikern er det sjeldent noen ser en politibåt eller annen kontrollvirksomhet fra lovens lange arm. Ikke desto mindre viktig er det å ha papirer og kunnskapen i orden når du skal ut på en stor innsjø som Eikern.

Annonse

Eiker Båtforening har lenge hatt planer om å arrangere et eget kurs for lokale båteiere, men har blitt stoppet av blant annet koronapandemien. Men i år klaffet det og lørdag var 35 med på det åpne kurset. Med det menes at det ikke var noe krav til medlemskap i båtforeningen for å delta på kurset.

Det er selskapet Wave kompetanse som har den praktiske gjennomføringen av kurset og ansvarlig for kursmateriell. Dette ble sendt ut forkant slik at kandidatene kunne lese seg opp på lover og regler, samt navigering.

De aller fleste som var med på dagens samling i klubbhuset til VIF på Strandajordet, gikk opp til førerprøven. Noen klarte seg med null feil, andre måtte se at de nok måtte gå en runde til og forsøke på nytt. Noen få valgte å stå over eksamen og heller terpe på kunnskapene – blant annet med navigering. Rundt 25 av deltakerne besto prøven og kan nå kjøre båt helt lovlig. At flere strøyk enn vanlig, forklares med at mange av deltakerne bare var 14 og 15 år gamle.

Det var også en medvirkende årsak at flere opplevde tekniske problemer under veis i besparelsene. Blant annet opplevde to jenter at den digitale oppgaven låste seg for så å bli sendt inn som en halvferdig oppgave. De vil få tilbud om en ny prøve om kort tid om de ønsker det.

Viktig kunnskap for ungdommen
– Det er viktig at ungdommen lærer de mest elementære reglene for båtlivet. Eikern er en rimelig sikker innsjø uten de store utfordringene når det gjelder båttrafikk, men grunnleggende kunnskaper skader ingen. Dessuten er det blitt stadig flere båter her som går fort og størrelsen har økt betraktelig, sier Thomas Skjoldhorne i båtforeningen.

– Det er viktig å opprettholde et sikkert båtliv på Eikern og det er hovedgrunnen til at vi arrangerer dette kurset. Båtforeningen står for det praktiske mens Wave kompetanse står for det faglige innholdet. Vi spanderte også pizza og brus på alle deltakerne i dag, sier Henning Elvekrok i Eiker Båtforening.

Aktiv båtforening
Eiker Båtforening har i dag ca. 160 medlemmer, men disponerer bare 55 plasser i Vestfosselva. Med liten gjennomtrekk på båtplassene, kan det ta flere år fra du melder deg inn og søker om plass, til du kommer i betraktning til en.

Ved siden av å leie ut plasser til en forholdsvis rimelig penge i året, har de ansvaret for opplagsplass og området rundt bryggeanlegget. De står også for opprydding i og langs elva og ut i Fiskumvannet.

– Vi får støtte av EVIKS for denne jobben og medlemmene driver hele veien på dugnad i dette arbeidet. Derfor kan vi bruke noe av kassa vår på slike kurs, sier Elvekrok.

Han sier de planlegger andre kurs, blant annet et mer praktisk kurs på bryggekanten der fortøyning, knuter og mye annet vil stå på programmet. Når dette kommer, tør han ikke si sikkert.

Hvilke aldersgrenser gjelder for å føre ulike fritidsbåter i Norge?

Hvis du er under 16 år, kan du føre følgende fritidsbåter:
– Lengde opptil 8 meter (26,25 fot)- Maks 10 hestekrefter (7,5 kw)

Fra du er fylt 16 år kan du føre følgende fritidsbåter uten båtførerbevis:
Lengde opptil 8 meter (26,25 fot)- Maks 25 hestekrefter (19 kw)

Fra du er 16 år kan du føre følgende fritidsbåter med båtførerbevis:
Lengde opptil 15 meter
Ingen begrensninger på hestekrefter

Fra våren 2023 blir det krav om høyhastighetsbevis for å kunne føre fritidsbåter som kan gå i 50 knop eller mer. Dette kommer i tillegg til kravet om båtførerbevis.

Julie Weman (t.v.) og Eline Torgersen – begge 14 år – deltok på kurset, men trengte litt mer tid på navigasjonsdelen før de kunne gå opp til eksamen. Jentene har hver sin mindre båt og hadde ikke trengt å ta kurset, men synes det er viktig å lære det grunnleggende.
Del: