13. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Testvinner Hamax Outback i NAFs test av sykkelvogner.

Jevnt i toppen i NAFs test av sykkelvogner

NAF har testet syv sykkelvogner i ulik prisklasse. - Testvinneren er bunnsolid og stødig, og gir god komfort for barna, sier Janne Pedersen, senior forbrukerrådgiver i NAF.
Annonse

Testen er utført med hjelp fra foreldre og barn i Kværnerdalen barnehage i Oslo, og i tillegg har NAF vurdert vognene. Testvinner blir Hamax Outback , hårfint foran Thule Chariot 2. Outback er en solid og stødig vogn, med premium komfort for barna. Her sitter barna i godt polstrede seter, og med en fast bunn som beskytter mot støt nedenfra.

– Barna fikk være med å stemme på vognene, og Hamax Outback fikk tommel opp fordi den var så god å sitte i, sier Pedersen.

Annonse

Ulike egenskaper
Ulempen med Hamax Outback er at den er tung, noe flere av foreldrene i testen bemerket. Derfor er rådet fra NAF å vurdere egenskapene til vognene opp mot hverandre. De to beste vognene i testen har litt ulike egenskaper.

– Hamax Outback fungerer godt med elsykkel, men er kanskje ikke førstevalget når du skal opp tunge bakkene eller sykler med vanlig sykkel. Ser du etter en lettere vogn, kan nummer to i testen, fra Thule, være et godt alternativ, sier Pedersen.

Thule Chariot Sport 2 er en lettere og mer sporty vogn. Blant testerne som var ute etter en vogn som kan brukes også til trilling og løping, var denne populær. Samtidig scorer den godt på komfort til barna. Men den høye prisen trekker ned, for dette er testens dyreste sykkelvogn.

Velg vogn etter behov
NAFs test av sykkelvogner viser hvordan vognene svarer på ulike behov. I tillegg til å se på sikkerhet, komfort og brukervennlighet, er også bagasjeplassen vurdert i testen.

– Tenk gjennom dine behov, om du for eksempel ofte tar sykkelen på handletur bør du se etter en vogn med god bagasjeplass, råder Pedersen i NAF.

Hamax Cocoon gjorde det godt i testen, men fikk kritikk for lite plass til bagasje. Thule Chariot Lite fikk også dårlige tilbakemeldinger på bagasjeløsningen, og fordi den ikke beskyttet mot regn.

Skal du ha en vogn som er veldig lett og som også er kompakt og enkel å håndtere inn og ut av bilen, så kan vognen fra Burley være et godt valg.

– Tenk gjennom hva du skal bruke vognen til. Vi anbefaler å ta med barna i butikken for å prøve ulike vogner. Spør om lov til å slå den opp og legge den sammen, og test ut så mange funksjoner som mulig før du kjøper vognen. Da slipper du å angre deg i etterkant, sier Pedersen.

Også godt budsjett-alternativ
Den rimelige sykkelvognen fra Jula fikk svært gode tilbakemeldinger fra deltakerne. Den er liten og nett og enkel å manøvrere på veien. I tillegg har den grei plass til barna, og en god løsning til bagasje. Jula-vognen er strippet for finesser og dyre løsninger, så poengmessig kan den ikke konkurrere med de dyre vognene. Til gjengjeld får du mye for pengene.

– Responsen på den billige Jula-vognen viser at du fint kan klare deg med en rimelig vogn så lenge den er funksjonell og god å sykle med, sier Janne Pedersen.

Aller sist kom vognen fra North, som ble oppfattet som stor og klønete på veien. Tross lav pris vekket ikke denne den store begeistringen hos testdeltakerne.

Slik har vi testet
Foreldrene har byttet på å sykle vognene i en periode på fem uker, og hver av vognene er testet av flere foreldrepar og barn.

Dette ble testet:
• Brukervennlighet i håndtering av vognene: Hvor enkel er vognen å legge sammen og å slå opp, ta av og på hjul, feste armer til vognen og til sykkelen etc.

• Komfort for barna: Hvor stor plass har barna, er det polstringer i sete, rygg og seler, hvordan er sittekomforten for barna og har de mulighet til å se ut.

• Opplevd sikkerhet: Fremstår vognen som solid og med god beskyttelse for barna i form av hard bunn eller beskyttende ramme. Oppleves vognen som stødig og trygg når du sykler med den.

• Sykling og trilling med vognen (eventuelt løping): Hvordan oppleves vognen å sykle med eller å trille. Er den lett eller tung og er den enkel å manøvrere.

Foreldrene ga også en totalscore til vognen på en skala fra én til fem der fem er best. I tillegg så ga barna tommel opp eller ned til vognen. NAF har gjort en generell vurdering av vognene og testet hvor lett det er å slå dem opp og legge dem sammen.

Senior forbrukerrådgiver i NAF, Janne Pedersen, sier du kan få mye for pengene på Jula, selv om den er langt fra den beste i denne testen.
Del:
Annonse