26. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Thomas Skjoldhorne (t.v.) og vaktmester Arne Rolund følger nøye med det som skjer på Vestfossen Ungdomsskole i sommer i tillegg til de andre prosjektene de har.

Skolefri, men full aktivitet på skolene i Øvre Eiker

Tenker du at det er stille og rolig i gangene på skolene våre denne sommeren? I så fall tar du grundig feil. I hvert fall gjelder det i Vestfossen og i Skotselv. Bare i Vestfossen skal det brukes inntil 20 mill. kroner på oppussing og mange elever vil få seg en skikkelig overraskelse når de starter det nye skoleåret.
Annonse

Det pågår en hektisk aktivitet på Vestfossen-skolene i disse dager. Men til forskjell fra ellers i året, er det alt annet enn unger som flyr rundt i gangene. Her er det et stort antall håndverkere som holder på og mange elever får seg en skikkelig overraskelse når de starter sitt nye skoleår.

På Vestfossen Ungdomsskole vil du se endringene i den øyeblikk du kommer inn dørene. Veggmalerier er borte, alt er malt opp og det som en gang var en stor kantine og møtesal er blitt til to store klasserom.

Annonse

Litt lenger ned i nymalte korridorer vil elevene møte en helt ny kantine hvor den gamle gymsalen lå. I dag ble gulvene, som mange har slitt og svettet på en i en årrekke, blitt slipt ned og skal lakkes i løpet av et par dager.

Thomas Skjoldhorne i den gamle gymsalen som nå gjøres om til det han tror blir en skikkelig fin kantine for alle elevene.

– Vi har fått en pott på 20 mill. kroner pluss mva til å renovere de to skolene i Vestfossen, og vi skal holde oss innenfor den rammen, sier avdelingsleder i Øvre Eiker kommunale eiendom, Thomas Skjoldhorne.

Sammen med mangeårig vaktmester ved skolen, Arne Rolund, forteller han hva som skal skje med skolen før den åpner igjen til høsten.

– Vi skal pusse opp alle fellesarealer, bygge ny kantina som sagt og skolekjøkkenet skal bli helt nytt med moderne utstyr. Kantina i den gamle gymsalen kommer til skikkelig bra med kjøkkenet nede og med sitteplasser på hemsen, sier Skjoldhorne.

Vestfossen Flerbrukshall fikk et skikkelig ansiktsløft i fjor. Nå skal de få ny LED-belysning hele veien pluss oppussing av garderobene og en ny kantineløsning.

På Vestfossen barneskole skal alle klasserom, sløydrommet og skolekjøkkenet pusses opp og males. I tillegg har spesialavdelingen Eika fått et skikkelig ansiktsløft og med nye himlinger og belysning. Også SFO-avdelingen i Vestfossen får en ansiktsløftning.

LED sparer strøm
Det er et enormt antall lysarmaturer som er blitt og skal bli byttet nå i sommer. Dette vil spare kommunen for strømutgifter samtidig som det gir bedre lys.

Vaktmester Arne Rolund regner med at strømforbruket vil gå ned med nærmere 90 prosent på grunn av denne utskiftingen.

Slik ser det ut i ett av klasserommene nå. I tiden fram til skolestart kommer det ny LED-belysning og rommet skal ryddes og males opp.

Flere prosjekter
Også Smetten barnehage på Røren vil få en ansiktsløftning denne sommeren. Her er det bare tre ukers ferie og arbeidet med å bytte ut dårlig panel og alle vinduene haster derfor. Hele bygget skal dessuten males i nye farger.

En av utfordringene på Røren er at bygget er arkitekttegnet med vinduer som er langt fra kvadratiske. Det fordyrer oppussingen og gjør ting litt mer komplisert, ifølge Skjoldhorne.

Alle servicebilene utenfor skolen vitner om stor aktivitet gjennom hele sommeren.

Også skoleelevene i Skotselv kommer til å merke at det har skjedd mye på skolen deres mens de har slappet av helt andre steder. Her kommer det nemlig nytt gulvbelegg hele veien og det blir nye innerdører. Skolen har tidligere fått nye vinduer som isolerer langt bedre enn de gamle og det er byttet til LED-belysning på hele skolen.

På Hokksund Ungdomsskole er det også et prosjekt som skal stå ferdig til skolestart, men dette er utvendig. Det anlegges nemlig et helt nytt grøntområde på den gamle skoletomta inn mot jernbanen. 3.000 kvadratmeter grøntområde skal stå ferdig til elevene kommer tilbake om alt går etter planen.

Her er alt nymalt og ingen merker etter bruk gjennom mange år. Så er det bare å håpe at det blir værende like fint i lang tid.

Skal ta bedre vare på byggene
En av grunnene til at Øvre Eiker kommune valgte å etablere et eget eiendomsselskap tilbake i 2018, var innrømmelsen at kommunale bygg var forsømt når det gjelder vedlikehold. Med rundt 60 ansatte og helt andre styringssystemer, er situasjonen blitt langt bedre, ifølge Thomas Skjoldhorne og Arne Rolund.

Vaktmesteren gjennom en årrekke har sammen med én til ansvaret for det daglige vedlikeholdet i området Vestfossen. I tillegg er det laget rammeavtaler med lokale firmaer og firmaer i Drammen og Lier gjennom innkjøpssamarbeidet kommunen har med Lier.

– Nå skal alt gå gjennom avtaler og det er strenge regler for innkjøp av varer og tjenester. Vi må også dokumentere alt vi gjør og dette skal sikre kvaliteten på både jobbutførelse og materialvalg, sier de to.

Overbygget ved barneskolen blir stående, men trengtes nytt fundament. Ved å beholde taket ble det spart en god del penger.

Målet for det kommunale eiendomsselskapet er å få byggene opp på et bedre og akseptabelt nivå både når det gjelder vedlikehold, inneklima og ikke minst kostnader som energibruk. Med utskifting av belysningen til LED, blir det store besparelser og ved rådhuset i Hokksund er det som kjent brønnboring på gang for å erstatte den gamle fyrkjelen med grunnvarme.

Eiendomsselskapet har også gått til innkjøp av egen drone som skal brukes til å kartlegge tilstandene på takene til de kommunale byggene. Det skal spare dem for mye penger i forhold til å leie inn folk, stillaser og lifter i tillegg til at droner gjør jobben på en brøkdel av tiden.

Vestfossen Ungdomsskole står som vanlig tom og uten unger i sommerferien, men det er en yrende aktivitet i bygget gjennom sommeren. Mange får seg nok en skikkelig overraskelse når de starter det nye skoleåret.
Del:
Annonse