28. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Eivind Berg gjennomgår nå et trainee-program på Kiwi Lerberg med butikksjef Lill-Cathrin Karlsen som læremester.

Trainee med Lill-Cathrin som læremester på Lerberg

Skal du bli en butikksjef i Kiwi-systemet bør du helst ha gjennomgått trainee-programmet til kjeden. Eivind Berg fra Drammen er nå godt i gang med sitt opplæringsprogram for å bli en god sjef. Læremesteren er Lill-Catrin Karlsen, som er butikksjef på det som trolig er Norges fineste og mest miljøvennlige Kiwi-butikk, på Lerberg i Hokksund.
Annonse

15. august i 2019 åpnet kjeden det som da ble omtalt som Norges grønneste og beste Kiwi-butikk. Da – som nå – var Lill-Cathrin butikksjef – selv om hun er unntaket som bekrefter regelen. Hun har nemlig ikke gått det opplæringsprogrammet som Eivind nå gjennomgår.

Eivind Berg en av 16 personer som ble valgt ut til å bli trainee i Kiwi. Som trainee får han delta i et omfattende program som er skreddersydd for å utdanne fremtidens butikksjefer.

Annonse

Trainee-programmet er forbeholdt de dyktigste og mest ambisiøse medarbeiderne. Eivind kommer fra stillingen som assisterende butikksjef på Austadveien i Drammen. Her har han jobbet i vel åtte år og gjort seg bemerket som et fremtidig sjefs-emne.

Trainee-programmet går over fem måneder og består av fem samlinger med totalt 16 dager med teori. I periodene mellom samlingene er traineene i praksis i hver sin enkelte opplæringsbutikk. På denne måten får de faglig påfyll, samtidig som de får testet dette ute i butikk sammen med en erfaren butikksjef.

– Denne uka er første uka Eivind er på opplæring hos oss, og det synes vi er stas. Det er første gang vi har hatt en slik opplæring hos oss. Vi tolker det som et kvalitetsstempel at vi nå kan utdanne fremtidens butikksjefer her, sier Lill-Cathrin Karlsen.

Målet for den som går trainee er å bli butikksjef en dag. I løpet av programmet lærer de blant annet om Kiwis konsept, varekunnskap fra ulike varegrupper, kontorarbeid, økonomi, personalledelse, automatisk varebestilling, personalplanlegging og ledelse.

– Etter endt periode er du på god vei med både en teoretisk og en praktisk opplæring. Vi er sikre på at han skal få mye god opplæring her hos oss, sier hun.

Første kull i 1996
Fra første kullet i 1996 har det totalt vært over 750 personer som har gjennomført trainee-kurset på Kiwi-skolen. Omtrent halvparten av disse er fremdeles i kjeden. Trainee-programmet er en fin karrierevei for den som ønsker å bli værende i kjeden. og det er en forutsetning at du er assisterende butikksjef for å kunne delta på denne skolen.

Programmet har opp gjennom årene blitt mer og mer populært. Normalt har det vært to kull per år, mens i de siste årene har Kiwi-skolen måtte øke det til tre kull i året. Per kull er det rundt 15 deltakere, noe som vil si rundt 45 uteksaminerte traineer årlig.

Bryr seg om folk
– Jeg er glad for å ha kommet hit til Lerberg. Lill-Cathrin har ord på seg for å være en god sjef som tar seg tid til medarbeiderne og som gjerne tar en lengre prat med hver enkelt om det skulle være noe, sier Eivind Berg.

Han innrømmer at det var en stor overgang å gå fra butikken i Austadveien i Drammen til Lerberg. Forholdene er så mye større – både i omsetning og antall ansatte. Lerberg har nå 32 ansatte og her finner du flere nasjonaliteter. Blant annet gir butikken språkpraksis for Ukrainske flyktninger og andre. De tilbyr også skoletrøtte ungdomsskoleelever å jobbe noen timer i uka og det har gitt gode resultater.

– Vi har en optimal plassering og godt med parkeringsplasser. Det setter kundene pris på og omsetningen vår er langt over det kjeden hadde sett for seg da vi startet opp, sier Lill-Cathrin, som regner med at årets omsetning vil komme opp i ca. 160 mill. kroner.

Må kunne det meste
Eivind Berg må som trainee lære seg det meste om å drive en stor butikk selv om han vil fortsette jobben som assisterende butikksjef i Austadveien etter den fem måneder lange opplæringen på Kiwi-skolen. Men han vil garantert søke nye utfordringer etter hvert.

I disse dager er det budsjetter som skal legges for neste år, og dette er noe Eivind ikke er kjent med fra før – i hvert fall ikke i den skalaen som må til her.

Han skal også følge opp de ansatte og læremester Lill-Cathrin får altså gode skussmål for den jobben hun gjør i så måte.

Del:
Annonse