18. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Wenche Torsteinsen Valdes driver som MCT-terapeut i Fysiosenteret i Stasjonsgata i Mjøndalen.

Når tankene dine roter det til for deg – kan hjelpen finnes i Mjøndalen

Sliter du med et dårlig selvbilde, har sosial angst eller lider av depresjon, kan det være dine egne tanker eller tankesett som roter det til for deg. Da kan noe som kalles metakognitiv terapi hjelpe deg å endre tankesettet ditt.
Annonse

En stadig økende del av befolkningen sliter med det som kalles psykiske lidelser av ett eller annet slag. Mange oppsøker psykologer eller annet helsepersonell – ofte berettiget, men lange ventelister til mye av hjelpeapparatet, gjør at flere nå søker etter andre lavterskeltilbud.

Og det er ikke alle som trenger psykolog. Har du eksempelvis kjærlighetssorg kan det være tøft der og da, men det går over. Det vet alle som har levd en stund. Sånn kan det også være med en rekke «tilstander» eller tankesett – det finnes muligheter for hjelp uten å stå i lang kø.

Annonse

Wenche Torsteinsen Valdes (51) har i en årrekke jobbet innen helsevesenet og da med psykisk helse som spesialfelt. Hun har blant annet vært psykiatrisk sykepleier på Modum Bad gjennom åtte år og har plukket opp mye av sin erfaring her. Hun har også jobbet på sykehus og sykehjem som Bråta i Mjøndalen.

I januar etablerte hun seg i Fysiosenteret i Mjøndalen med et beskjedent kontor i andre etasje. Herfra driver hun Viken MCT – som står for metakognitiv terapi. Før det har hun tatt en toårig utdannelse innen feltet og har derfor ervervet seg tittelen MCT-terapeut.

Det viktigste er å lytte
Wenche er kanskje litt for glad i å snakke, i hvert fall da Eikernytt.no var på besøk. Men hun understreker at det å lytte til folk, skjønne tankegangen deres og kartlegge hvorfor folk har eller får slike negative tanker, er det viktigste.

– Jeg trenger ikke vite alt om barndom eller gamle traumer. Det viktige her er hvordan vi kan snu tankesettet som føles fastlåst, og finne bedre måter å håndtere hverdagen på. Mange har ulike former for angst og kanskje de sliter med store forsamlinger, ikke tør å gå alene på butikken eller har ulike tvangstanker. Da kan jeg hjelpe med å endre på tankesettet og ved å bli med den enkelte ut for å se hva som utløser slike reaksjoner og gjøre gode endringer, sier hun.

Gode tilbakemeldinger
Har du det ikke bra med deg selv, er du nedstemt, sliter du med redsel og indre uro i hverdagen, har du opplevd ting du ikke vil fortelle andre om, overtenker du eller unngår du mye?

Det er spørsmål som kundene får og kan svare på i all fortrolighet. Og tilbakemeldingene fra kundene er gode – ofte etter bare få timer med samtaler. Men det handler ikke bare om det som skjer inne i hodet på oss. Fysisk aktivitet og matvaner henger ofte sammen med vår psykiske helse, og her har mange mye å hente.

Det sies at en tur i skog og mark er ikke bare helsefremmende for kroppen, men minst like viktig for vår psykiske tilstand og helse.

Kunder i alle aldre
Mange av – eller de fleste av kundene hennes har så langt vært voksne mennesker. En av grunnene til det er at hun ikke har vært veldig synlig på verken nettet eller sosiale medier. De voksne kundene kommer ofte som et resultat av at de har sett plakaten hennes på døra til Fysiosenteret i Mjøndalen.

Nå satser hun derimot på flere og kanskje også yngre kunder. Hun vet behovet er stort da stadig flere unge sliter med både angst og prestasjons-jag i en hektisk hverdag.

– Jeg er utdannet psykiatrisk sykepleier og nå som klinisk spesialist og metakognitiv terapeut og mener selvsagt jeg kan utgjøre en forskjell for både voksne og unge. De som går via fastlegen for å få hjelp, ender ofte med en henvisning til Distriktpsykiatrisk Senter (DPS) og her er det nå lange køer for å få hjelp, sier Wenche.

Hun sier også at behandlingen skjer gjennom samtaler på kontoret, videosamtaler, ved øvelser eller turer ute eller hjemme hos den enkelte hvis det er påkrevd. Men det er også viktig at du som kunde øver på å endre både tankesett og handlemåte på egenhånd. Da blir ifølge MCT-terapeuten resultatet det beste. Her snakker vi om hjelp til selvhjelp.

– Vi er vanedyr og har lett for å gjøre de samme feilene om og om igjen. Ved å endre vaner og øve på ting vi ser fungerer, kan mye gjøres, sier hun.

Del:
Annonse