7. desember 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Sjakkinteressen er blitt større etter at Magnus Carlsen ble verdensmester. Her spiller Brede sammen med Eiker-kollega Kristian Balswick. (Foto: Per Jørund Grøth)

Eiker-lærer og sjakkspiller på høyt nivå

På Eiker videregående skole underviser han i matematikk og naturfag. Men han har en litt annen bakgrunn enn de fleste andre lærere i videregående skole. Han har nemlig doktorgrad innenfor ingeniørvitenskap og er sjakkspiller på høyt nivå.
Annonse

Brede Andre Larsen Hagen (35) har ikke vært lærer så lenge. Bare noen måneder. Mesteparten av sitt yrkesaktive liv har han vært forsker, og da innenfor energieffektivisering. Han har blant annet jobbet med å finne ut hvordan man skal utnytte spillvarme fra norsk industri best mulig.

Da bodde han i Trondheim og jobbet ved NTNU og Sintef. Men etter hvert fikk han ønske om å gjøre noe annet. Han gikk lei av alt det administrative som fulgte med forskervirksomheten. En stor del av jobben som forsker innebærer å skrive søknader om forskningsmidler.

Annonse

Men nå forteller han at han har funnet seg godt til rette som lærer på Eiker. Han vokste opp i Nord-Norge og på Rykkinn i Bærum, og han har altså studert og jobbet i Trøndelag. Nå er han bosatt på Skotselv, i helt passe pendleravstand til arbeidsplassen i Hokksund.

Startet tidlig med sjakk
Den store fritidsinteressen hans er sjakk. Men det er lett å tenke og gruble på sjakk også ellers i hverdagen, får vi vite.

– Det er ikke uvanlig at jeg drømmer om sjakk om natta, forteller han.

Han ble introdusert for sjakk da han var fem år, og det var faren hans som var læremesteren. Men allerede som seksåring vant han over sitt faderlige opphav. Og som åtteåring begynte han i barnesjakklubb. Dette syntes han var både et sosialt og givende miljø. Derfor ble det etter hvert deltakelse i turneringer. Den første var han med på som tiåring i 1998. Siden den gang har altså mye av fritiden hans dreid seg om sjakk.

I andre idrettsmiljøer er det vanligvis slik at barn ikke blir rangert på resultatlistene. Innenfor sjakk blir resultatene offentlige fra første stund.

– Det kan være smertefullt å tape, men dette lærer de å takle. Samtidig lærer de mye annet av å drive på med dette. For eksempel er det underveis i et parti full åpenhet. Derfor vet de alt om hvordan motstanderen ligger an, forteller Brede.

Konsentrasjon
Det finnes både hurtigsjakk, lynsjakk og langsjakk. I førstnevnte variant varierer betenkningstiden mellom ti minutter og en time på hele partiet for hver spiller. I lynsjakk bruker spillerne å ha ti minutter eller mindre til å utføre alle trekkene sine. Brede er mest glad i langsjakk. Da varer partiene som regel fire timer eller mer.

– Det er behov for dyp konsentrasjon gjennom flere timer. Et parti sjakk i en turnering minner mye om å avlegge eksamen, forteller han.

Gjennom årene har Eiker-læreren vært med på mange turneringer. Og det er hard konkurranse når du kommer på et høyere nivå.

– Skal du bli virkelig god innenfor sjakk, er det viktig med både talent og hardt arbeid gjennom mange år. Men det går også an å hevde seg bra med bare en av delene, sier Brede.

Vi forstår det også slik at kunnskaper og ferdigheter innenfor matematikk er heller ingen ulempe om du skal gjøre det bra.

Remis med Magnus Carlsen
Vi spør ham om det er resultater fra karrieren som sjakkspiller han vil trekke fram. I 2007 fikk han en 2. plass i NM i sjakk for de under 20 år. Han nevner også blant annet en internasjonal turnering i 2021. Da hadde han en ratingprestasjon på 2.150. Dette er høyt. Eliteklassen for sjakkspillere er til opplysning for de med rating over 2.350.

Vi tar også med at han har spilt remis, altså uavgjort, med sjakkverdensmesteren Magnus Carlsen. Begge startet forresten i samme sjakklubb i Bærum som barn. Men siden har de valgt litt ulike retninger i livet.

I flere år brukte Brede og noen kompiser å reise sammen på ferie til varmere strøk. På disse turene passet de også på å legge inn deltakelse i sjakkturneringer. Slike utflukter er det blitt mindre av etter at gutta har fått egne familier.

Brede forteller at tidligere kunne sjakkspillere av og til bli sett på som litt sære og rare. Men etter at Magnus Carlsen ble verdensmester har interessen blant folk flest blitt større. Sjakken er blitt en mer «stueren» idrett.

– Innenfor sjakkmiljøet snakker de om «Magnus-effekten», forteller han.

Så langt har han nøyd seg med å kommentere spillingen til elever på Eiker. Mange spiller nemlig sjakk på PC-en. Men han har også vært inne på tanken om å utfordre dem til å bli med på et parti. 

Forresten er det også en av de andre lærerne som deler Bredes lidenskapelige interesse for sjakk, nemlig norsklæreren Kristian Balswick, som fikk interessen for sjakk i voksen alder. De spiller av og til litt sammen når det er tid til det. Og begge har planer om å delta i sjakk-NM på Storefjell på Golsfjellet i juni 2024. Det er også muligheter for å bli med på en turnering i Oslo eller Bærum før jul i år.

Andre former for trening
Vi kan kanskje få inntrykk av at Brede bare sitter innendørs og fordyper seg i matematiske utfordringer eller i kompliserte sjakkpartier. Men slik er det ikke. Han er også glad i å trene utendørs. Blant annet er han glad i å gå på ski. Videre driver han med klatring, og han er med på innebandy sammen med kolleger på jobben.

Artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Eiker VGS.

Brede Andre Larsen Hagen er lærer ved Eiker videregående skole. Mye av fritida bruker han på sjakkspill på høyt nivå. (Foto: Per Jørund Grøthe)
Del:
Annonse