29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Ungdommen tar over med Andreas Aronsen og Kaja Y. Hilleren, men Svein Ludvig Larsen slipper ikke helt taket ennå.

Ny giv fra Øvre Eiker Viser Ansikt med kjendismøte og sponsorer

Tinashe Williamson – modell – skuespiller – forfatter og mye mer kommer til Hokksund i januar i regi av Øvre Eiker Viser Ansikt (ØEVA). Det er mulig takket være lokale sponsorer og en treårig avtale med Sparebanken Øst. Men det betyr også en revitalisering av foreningen som så dagens lys etter nazikonserten på Varlo for snart 30 år siden.
Annonse

Med Kaja Yngsdal Hilleren, Andreas Aronsen og Emil A. Bellen Nordal som nye tilskudd til Øvre Eiker Viser Ansikt, skal foreningen som ble startet etter den såkalte Nazi-konserten for snart 30 år siden, revitaliseres. Medgrunnlegger fra den gang, Svein Ludvig Larsen, «lurer» fortsatt i bakgrunnen, men vil overlate stadig mer av arbeidet til ungdommen.

Og mens aktiviteten i ØEVA har vært noe dalende de siste årene, skal den nå tas opp igjen. Det skal blant annet gis et klassesett med boka til Tinashe Williamson, «Håndbok for unge antirasister». Hun vet hva hun snakker om og ble utsatt for rasistisk hets her hjemme mens hun var supermodell i utlandet.

Annonse

Klassesettet skal gis til de tre ungdomsskolene vi har her i Øvre Eiker og det er gjort mulig takket være en treårig avtale med Sparebanken Øst der de bidrar med 100.000 kroner årlig.

Selve foredraget til Tinashe koster også en del penger og her har biblioteket gått sammen med Hokksund Byutvalg, Lions og Kiwanis i tillegg til bankens tilskudd for å få dette til. Det blir et åpent møte på vårparten.

Tinashe Williamson – modell – skuespiller – forfatter og mye mer kommer til Hokksund.

(Foto: Truls Qvale)

Vil stille opp
Kaja og Andreas møtte Eikernytt.no på Sanden Hotell i går sammen med Svein Ludvig Larsen. Her forklarte de hvorfor de ellers så opptatte ungdommene ville engasjere seg i toleransearbeidet i kommunen.

Kaja har selv deltatt på toleransereise til Tyskland og det har satt spor etter seg. Andreas har deltatt på en toleransetur til Trondheim – en nødvendig tilpasning under koronapandemien.

– Vi føler oss litt som faddere og ønsker å stille opp for ungdommene i kommunen. Vi kommer til å støtte opp om toleransereisene med en 100-lapp pr. elev som skal reise. Det er ikke mye, men et symbolsk bidrag til en god sak, sier de to.

For toleransereisene er blitt en kostbar historie. Vi har tidligere omtalt at Hokksund Ungdomsskole alene må samle inn en halv million for at de skal få komme seg på tur. Dette skjer gjennom dugnad for her skal ingen bli hjemme på grunn av dårlig råd.

ØEVA vil også ta initiativ til et bedre samarbeid med FAU-ene ved skolene for å snakke om toleranse, demokrati og ikke minst utenforskap. Og det siste er noe som kommunen og Svein Ludvig Larsen har et spesielt forhold til.

Ikke så synlig lenger
Det er ingen «blankskaller» eller «boots» i gatene i Hokksund lenger. Det har det ikke vært på mange år, men rasisme og hets florerer som aldri før – på nettet.

– Nynazismen florerer – kanskje ikke så mye her hjemme for tiden, men i nabolandet Sverige har de store problemer. Vi ønsker ikke at dette skal smitte over hit slik organisert kriminalitet nå ser ut til å ha gjort, sier de.

De to ungdommene understreker at det er viktig å holde trykket oppe på det antirasistiske arbeidet slik at det ikke utvikler seg store miljøer her.

Øvre Eiker Viser Ansikt ledes av Marit Bergland med Jon Wold og Svein Ludvig Larsen som står for kontinuiteten.

– Det er viktig å slippe ungdommen til selv om jeg ikke helt kan slippe tak i denne saken, sier Svein Ludvig og legger til at dette er en tverrpolitisk organisasjon og stort sprang i alderssammensetningen.

Del:
Annonse