24. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Fyrverkeri i privat regi er omstridt og mange foreninger og organisasjoner ønsker et totalforbud. Det har ikke kommet og bransjen regner med å selve minst like mye som før denne romjula. (Foto: Shutterstock)

10 tips: Slik tar du vare på dyrene på nyttårsaften

Det som kan være årets fineste kveld for noen, kan bli et mareritt for våre firbeinte venner. Mange dyr, og så mange som halvparten av alle hunder, har en eller annen form for lydsensitivitet eller fobi mot høye lyder.
Annonse

Heldigvis er det mye både dyreeiere og de som sender opp fyrverkeri kan gjøre for å avverge situasjoner der dyrene føler seg usikre og redde.

– Det viktigste er å starte med trening tidlig og gi hunden positive erfaringer, sier veterinær Aja Nafstad i hundehelse.no.

Annonse

Spill fyrverkeri for dyrene
Du kan gjøre såkalt lydtrening, der du spiller opptak av fyrverkeri eller andre lyder for dyret over en lang periode. Slike opptak kan du blant annet laste ned gratis fra nettsidene til Norsk Fyrverkeriforening. Start med lav lydstyrke og skru volumet litt opp når dyrene ikke lenger viser tegn til stress eller uro.

– Hvis hunden eller katten din allerede har utviklet lydfobi vil jeg anbefale å ta kontakt med en adferdskonsulent, slik at du kan få et skreddersydd treningsopplegg, sier Nafstad.

Eventuelt kan du kontakte veterinær for medisinering.

Veterinær Aja Nafstad kommer her med flere råd dersom kjæledyret ditt er redd for skarpe og høye lyder slik som fyrverkeri.

Respekter oppskytningstiden
Norsk Fyrverkeriforening er en bransjeorganisasjon for fyrverkeridistributører. De siste årene har foreningens medlemmer jobbet sammen for å utvikle mer støysvake produkter og informere kjøpere om hvordan de kan ta hensyn til dyrene.

Norsk Fyrverkeriforening sier i en pressemelding at de er opptatt av at nyttårsaften skal være en trygg og positiv opplevelse for barn og voksne, men også dyrene.

– Folk som sender opp fyrverkeri må respektere oppskytningstiden fra kl. 18.00-02.00 på nyttårsaften. I tillegg må de velge et godt sted for oppskyting, som er i god avstand fra dyr, sier Spets.

Gode holdninger og informasjon
– Norsk Fyrverkeriforening ønsker å spre informasjon og drive holdningsskapende arbeid. Mange nyttårsgjester som ikke selv har dyr har kanskje ikke tenkt så mye på denne problemstillingen. I tillegg er strengere håndheving fra politiet nødvendig. Slik kan vi gjøre nyttårsaften til en bedre opplevelse for både mennesker og dyr, sier Spets.

10 tips til en god nyttårsfeiring for dyrene:
1. Start tidlig med lydtrening. Start gjerne så fort dyrene har funnet seg til rette i sitt nye hjem.

2. Vær til stede. Reis aldri fra et kjæledyr på nyttårsaften.

3. Hold dyret inne.

4. Lag en «hule», kosekrok og vær sammen med dyret i et så lydtett rom som mulig, som bad eller kjeller.

5. Reis bort med kjæledyret. Du kan reise bort med dyret til et sted du vet er rolig. Flere tar med seg hunden til parkeringshus med etasjer godt under bakkenivå. Dersom du selv ikke har mulighet til å reise bort, finnes det hundehoteller i fredelige omgivelser som tilbyr pass av hunder med fyrverkeri-skrekk.

6. Slit ut hunden. Luft hunden så tidlig som mulig på dagen, og gå gjerne en ekstra lang tur som sliter den litt ut, med innlagt mental trening som for eksempel «søk etter godbiter», dette kan gjerne også gjøres innendørs dersom hunden er med på det.

7. Ernæringsmessig hjelp. Du kan også gi hunden eller katten tryptofanrike måltid bestående av pasta/ris og kalkunkjøtt dersom dyret tåler dette, eller et spesialfôr som du må starte med ca. fire uker før nyttårsaften.

8. Skaff hørselsvern. Det finnes også hodetelefoner og hørselsvern for hund. Om du ikke om du får tak i det i Norge, har de det i USA. Søk for eksempel etter Mutt Muffs. Vanlige «sov i ro»-ørepropper fra apoteket eller bomullsdotter kan også brukes, bare husk å ta dem ut igjen.

9. Vurder beroligende feromoner. Er kjæledyret ditt bare urolig, og viser mild engstelse kan det være nok å bruke feromoner. Det er beroligende duftstoff som produseres naturlig av kjertlene i midtlinjen på en diende tispe eller fra kattes kinnkjertler. Feromoner finnes som fordamper, spray eller halsbånd. For nyttårsaften er fordamper det beste alternativet. Den må plugges inn noen uker i forveien. Disse er reseptfrie og får kjøpt på blant annet apotek.

10. Hvis dyret trenger medisiner, må veterinær kontaktes i god tid før nyttårsaften. Husk at medisiner er ingen «quick-fix» som løser problemet, men det kan hjelpe de aller reddeste. Det finnes ulike preparater og du må ofte prøve deg litt frem hva som fungerer best på akkurat din hund.

Rikard Spets, er talsperson for Norsk Fyrverkeriforening, vil at folk respekterer tiden for oppskyting av fyrverkeri og ta hensyn til både folk og dyr.

Del:
Annonse