28. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Leserbrevforfatter Magnus Weggesrud (SP).

Godt nyttår og velkommen tilbake, Buskerud!

MENINGER: 1.1.2024: Viken er historie - Buskerud er igjen et eget fylke. Det er en stor og viktig seier for folkestyret og i utviklingen av våre områder. Viken var et historisk feilgrep, som med tid og stund ville ført til en massiv sentralisering av makt, tjenester og folk. Ved Stortingsvalget i 2021, ga velgerne klar beskjed; vi vil ha Buskerud.
Annonse

Det har ofte blitt hevdet at Buskerud mangler identitet og felles historie. Det er feil. Buskerud har som forvaltningsområde lange historiske røtter helt tilbake til 1600-tallet. Gjennom århundrer har folk på kryss og tvers i Buskerud blitt knyttet sammen gjennom arbeid, næring, kultur, idrett, organisasjonsliv og annet, med skogen og vannet som kanskje det fremste fellesleddet i fylket.

Når Buskerud nå gjenoppstår, gir det oss en mulighet til å bygge noe nytt og enda bedre enn både gamle Buskerud og Viken. Først og fremst blir det viktig å sørge for at flere fullfører videregående opplæring og har en skolehverdag fri for mobbing, samt redusere vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene. 

Annonse

Men skal nye Buskerud lykkes, så må vi også komme tettere på folk, kommuner, næringsliv og organisasjonsliv. Fylket må oppleves som en støttespiller og en aktør som bidrar med kunnskap og kapasitet. 

Fylket må spille på lag med kommunene. Det er kun sammen vi kan utøve press opp mot statlige myndigheter i viktige saker for Buskerud, for eksempel innen samferdsel og næringsliv. Det innebærer at fylket også må være til stede og forstå de ulike delene av Buskerud. Det ønsker Senterpartiet å få til blant annet gjennom desentralisering av fylkeskommunale arbeidsplasser.

Der forrige regjering lempa nesten hele kostnaden for tvangssammenslåinga over på fylkene, tar dagens hele regninga for deling av Viken. Samtidig burde regjeringa gitt Buskerud et bedre utgangspunkt økonomisk enn vi har fått. Dette må bli bedre i kommende statsbudsjett. 

Ser vi samtidig på Høyre og FrPs alternative statsbudsjetter for 2024, hvor de kutter over én milliard i økonomien til fylkene, og fjerner midler til delingskostnader, så ville Buskeruds økonomi vært mye, mye verre. 

Det er forståelig at folk reagerer på pengebruken, og det er mye som er viktigere enn organisering av fylkeskommunen i disse tider. Det er for eksempel viktigere å få nasjonal kontroll over kraftmarkedet igjen, så vi slutter å importere tyske høye strømpriser. 

Samtidig betyr ikke det at fylkesstruktur er uviktig. Høyresidas alternativ til fylkeskommunen er store regionkommuner. En vanvittig stor og kostbar samfunnsendring som kun ville avle massiv sentralisering av makt, folk og tjenester. Norge ville blitt helt ugjenkjennelig. 

Buskerud er et fylke med dype historiske røtter som er stort nok, med folkevalgte med lokalkunnskap og lokalt engasjement. Fylket vil komme tettere på. Dette er vi helt overbeviste om at vil gi bedre tjenester til innbyggerne og et sterkere lokaldemokrati.

Gratulerer med dagen til folk i hele Buskerud!
Bjørnen brøler igjen!

Magnus Weggesrud
Gruppeleder i fylkestinget
Senterpartiet

Del:
Annonse