20. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det var tilløp til dramatikk da det mandag var full isløsning i Bingselva gjennom Skotselv sentrum. (Alle foto: Vigdis Margrethe Løver)

Dramatisk isgang når våren kommer i Bingselva

Mandag denne uken var det ekstremt mye is som kom seilende nedover Bingselva i sentrum av Skotselv. Det gikk hardest utover slalombakken, der en stor container fikk flyttet på seg. Og det skjedde helt uten noe gult farevarsel.
Annonse

Isbryting på våren har det vært mange ganger, men i år var nok isen ekstra tykk på grunn av lange kuldeperioder denne vinteren. Mye bulder og høye brak fra elven hørtes lang vei mens strømmen i elva hjalp til så godt den kunne. Det var en skikkelig vårløsning denne gangen, og mange som synes det var en spennende opplevelse å se hvordan isen ble skubbet nedover elva.

Container flyttet på
At det er sterke krefter i sving var veldig tydelig oppe ved skibakken. En stor container hadde flyttet seg flere meter, så om det blir mer skileik i bakken utover våren nå, er usikkert.

Annonse

Isen har lagt seg langt innover og iskanten var opp til fem meter høy langs elvekanten. Mange bygdefolk husker nok godt de gangene de kjempestore isflakene fylte opp hele Øra, men denne gangen ble det heldigvis ikke like ille.

Stille renner elva
Tirsdag morgen hadde isbrytingen roet seg veldig. I løpet av natten ble damlukene i demningen åpnet og alt vannet under isen fikk fri passasje. Fossen er blitt stor, men Bingselva renner igjen ganske stille.

Her har isen løsnet og elva flyter greit igjen.
I bunnen av slalåmbakken så det slik ut og den store blå containeren ble flyttet mange meter.
Fossen ved kraftverket går stri nå i vårløsningen.
En ekstra kald vinter førte til mye is i Bingselva, men det har vært enda verre før.
Tykke isflak kan gjøre stor skade på grunn og eiendom, men heldigvis gikk det greit også i år.
Del:
Annonse