18. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Merethe Bjerknes stengte butikken for skoleungdom denne uken etter flere tyverier den siste tiden. Hun vil at slik oppførsel skal ha konsekvenser.

Vestfossen-elever utestengt fra Extra-butikken etter tyveri

(Oppdatert kl. 22.08) Elevene ved Vestfossen Ungdomsskole har i alle år fått handle på Extra-butikken i Vestfossen sentrum, men denne uken var det stopp. Butikksjef Merethe Bjerknes gikk til det drastiske skrittet etter at to elever ble tatt for nasking.
Annonse

Elevene har de siste to årene fått handle i den lokale matbutikken i puljer på 10 av gangen, men dette krever vakthold både ute og inne og tre ansatte blir bundet opp gjennom store deler av storefri. Men de to siste månedene har alle sluppet inn samtidig for at elevene skal få handlet ferdig før storefri er over.

– Vi har måttet sette av tre ansatte til å være «barnevakt» noe som gjør at vi ikke får gjort noe annet i den tiden dette står på, sier Merethe Bjerknes til Eikernytt.no.

Annonse

Denne uken stengte hun butikken for elevene etter at to av dem ble tatt for nasking.

– Vi er usikre på hvor stort problemet med nasking er, men vi regner med at det er langt flere enn de to som er tatt på fersk gjerning, sier hun.

Extra i Vestfossen har i alle år latt skoleungdommen handle i storefri med noen restriksjoner. Men det har vært under forutsetning av at de kan oppføre seg, noe flertallet gjør. Nå har noen få ødelagt for det store flertallet ved å stjele i butikken.

Hun ønsker å vise at slike handlinger får konsekvenser og at det ikke tolereres. Hun har også bedt skolen om å ha lærere til å passe på elevene når de er og handler i butikken, men den ordningen «rant ut i sanden» etter tre uker. Dermed er det butikkpersonalet som har måttet passe på alle sammen.

– Vi kommer til å åpne opp for ungdommene igjen neste uke, men om vi går tilbake til 10 og 10 av gangen, er noe usikkert. Det må vi ta en runde på her før vi bestemmer oss, sier Merethe.

Hun oppfordrer foreldre og foresatte å ta en prat med sine «håpefulle» om konsekvensen av stjeling. Dette gjelder både elever ved ungdomsskolen, men butikken har også mange barneskoleelever innom etter skoletid.

Kaster søppel lang skoleveien
En av våre lesere har også reagert sterkt på all søppelet som ligger langs veien fra butikken i Vestfossen sentrum og opp mot skolen. Dette mener han kan tilskrives handlingen butikken og at emballasje bare kastes på gata.

Vedkommende har kontaktet skolen om problemet og også konfrontert enkelte elever om dette.

Men det er ikke bare ungdommen som synder med søppel og ikke minst hundedritt. Med snøsmeltingen kommer vinterens «synder» til syne og viser med all tydelighet at langt fra alle hundeiere greier å ta opp dritten etter sine firbente venner.

Vestfossen Ungdomsskole ble pusset opp for ca. 20 mill. kroner i fjor sommer. Det skulle vi ikke tro når vi ser nedtegnede vegger og andre ødeleggelser.

Hærverk på skolen
I fjor sommer pågikk det et intenst arbeide med å pusse opp Vestfossen Ungdomsskole. Ca. 20 mill. kroner ble brukt til maling av alle vegger og bygging av ny kantine, for å nevne noe. I dag ble kantina offisielt innviet med pølsefest, men store deler av skolen ser langt fra nymalt ut.

Det er tegnet på en rekke vegger og den nye malingen er dratt av enkelte steder. Skolen ser derfor langt fra nyoppusset ut.

I dag ble en av disse benkene sparket til «pinneved» av flere elever. Ei jente skal ha vært en av de mest aktive i så måte.

I dag ble det også utøvd hærverk på en av de nye sittebenkene som er plassert ved hvert klasserom. Ifølge en foreldre var det ei jente som var mest aktive i gjengen og greide å knuse en av disse benkene til pinneved. Det skal ha skjedd til latter og smil fra andre deltakere og tilskuere.

Rektor Anne-Berit Jordet har ikke svart på Eikernytt.no sine henvendelser i dag.

Er klar over problemet
– Jeg er klar over at det dessverre er en del hærverk på skolen for tiden. Det ønsker både vi i Øvre Eiker kommunale eiendom og skolen å redusere. Det er sannsynligvis noen veldig få som står bak og dette må først og fremst løses gjennom tiltak i skolemiljøet, sier daglig leder for Øvre Eiker kommunale eiendom, Laila Gustavsen.

Det er tegnet med blyant på en rekke vegger og malingen flakket av flere steder på skolen. Kontrasten er stor til at skolen i dag åpnet den nye kantine med pølsefest.
Dette vitner ikke mye om en nyoppusset skole.
Del:
Annonse