23. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

UTENDØRSARBEIDET: Våren er rett rundt hjørnet, og kanskje verker det i kroppen etter å komme i gang med utendørsarbeidet. Her er rådene du trenger for å vite når du kan starte. (Foto: Iver Valkvæ/ifi.no)

Lurer du på når du kan starte utendørsarbeidet?

Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til oppussing. Her er rådene du bør følge om du vil i gang med utendørssesongen fortest mulig.
Annonse

Terrassevask, fasadevask, behandle terrassen, og utvendig malearbeid. Mange ønsker å starte med utendørsarbeidet så fort som mulig. Selv om det er varmt og godt i flere deler av landet, og fristende å sette i gang, er det visse ting du allikevel bør vente litt med. Her er IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, sin anbefaling.

Vaske fasaden og terrassen
Fasade- og terrassevasken er en viktig del av det årlige vedlikeholdet. Selv om gradestokken i noen deler av landet nå viser mange plussgrader midt på dagen, er det fortsatt kjølig om nettene.

Annonse

Den generelle anbefalingen er å vente til det er fem grader eller mer gjennom døgnet før du går i gang med jobben. Det avgjørende er at det ikke er nattefrost. Vent også gjerne på en regnværsdag, regnet er nemlig til god hjelp når du skal vaske treverk.

Har du planer om å vaske både fasaden og terrassen, er det lurt å ta fasaden først. Da unngår du at skitt fra fasaden spyles ned på den nyvaskede terrassen.

VASKE FASADEN: Tar du en husvask hvert år, så kan det øke levetiden både på farge, maling og treverk. Grønske og smuss skjemmer fargen og tiltrekker seg fukt som på sikt kan skade treverket.

Olje og beise terrassen
De fleste steder bør du holde litt igjen med å beise eller olje terrassen. Vent til det har vært en god del skikkelig gode solskinnsdager. Det er viktig at treverket er tilstrekkelig tørt når du skal olje eller beise.

Et alternativ for å finne ut når det er tørt nok er å bruke en fuktmåler. Når du måler, bør det vise maksimalt 16 prosent relativ fuktighet (RF) i terrassebordene. Er bordene impregnerte vil målingen kun gi en indikasjon, fordi impregneringssaltene kan forstyrre instrumentet. Nytt trykkimpregnert treverk kan normalt overflatebehandles etter er par måneder med godt tørkevær.

TERRASSEN: Det er viktig at treverket er tilstrekkelig tørt før du beiser eller oljer terrassen.

Male huset
Trenger fasaden et nytt strøk maling i år? Det viktigste når du maler fasaden er også at treverket er tørt nok. Og da er det lurt å vente til solen har fått varmet det litt. Det ideelle maleværet er rundt 20 grader og overskyet, med en RF ute på rundt 65 prosent. Det går fint an å male både når det er varmere og kjøligere, men lavere temperaturer gir lengre tørketid.

Vanntynnede produkter bør ikke brukes når det er under fem grader ute. Pass på at det ikke er nattefrost eller høy fukt om natten, da det kan gi duggskjolder.

Det anbefales å vente til du er helt sikker på at fukt og temperatur holder seg stabil gjennom hele døgnet og etter at jobben er gjort.

MALE FASADEN: Temperatur på rundt 20 grader og overskyet er perfekt malevær.

Tålmodighet
Nordmenn er i verdenstoppen på oppussing, og mange verker etter å komme i gang når huset smelter frem fra vinteren. Denne iveren kommer godt med når huset skal vedlikeholdes, men akkurat nå er det litt tidlig å sette i gang for de aller fleste. IFI anbefaler at vi heller bruker påsken på andre ting innendørs, og lar utendørsarbeidet vente litt på seg.

VASKE TERRASSEN: Regnet er til god hjelp når både fasaden og terrassen skal vaskes.
Del:
Annonse