23. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Beregn god til når du reiser på påskeferie, er rådet fra Trygg Trafikk.

Venter stor påskeutfart onsdag – pakk riktig og kjør pent

Påsken nærmer seg, og ferieklare nordmenn skal ut på norske veier. Onsdag er det forventet en topp i trafikken. Uansett om du skal til fjells, by eller sjø, er fart og sikring av last noe av det viktigste du bør tenke på før du setter deg i bilen, mener Bård Morten Johansen, fagsjef trafikksikkerhet i Trygg Trafikk.
Annonse

I påskeferien har vi ofte med seg diverse bagasje som skiutstyr, drikke og matvarer. Dette kan utgjøre stor vekt og skade hvis ikke det blir riktig sikret.

– Det finnes eksempler på at ski har flydd ut av skiboksen og inn i bakruten på bilen foran under bråstopp. Dette kan få alvorlige konsekvenser for passasjerene. Derfor skal ski og annet utsyr i skiboks sikres med stropp, sier Johansen. 

Annonse

Mat, påskegodt og drikkevarer er også tunge varer som må sikres riktig. Kjører du i 50 km/t og må bråstoppe, vil en løs gjenstand på tre kilo kastes fremover med en kraft tilsvarende 90 kilo. Derfor skal du pakke det tyngste nederst i bagasjerommet mot seteryggen for å unngå at løse gjenstander gjør skade ved et bråstopp.

Sikring av ski på taket er viktig for at de ikke skal treffe bilen foran ved en kollisjon.
(Foto: Colourbox)

La sommerdekkene bli hjemme
Været kan bli spesielt utfordrende når vi skal kjøre på vinterføre. Det kan ofte være glatt og uforutsigbare kjøreforhold. Vintersesongen har allerede bydd på krevende kjøreforhold, Trygg Trafikk oppfordrer derfor til å avpasse farten etter forholdene.

– Det er som regel for tidlig å kjøre med sommerdekk i påsken. Du kan nyte en godværsdag på tørr asfalt – og plutselig er det full vinter dagen etter, sier Johansen.

Farten er utslagsgivende
Ifølge Virkes undersøkelse, Reisepuls, skal 34 prosent av den norske befolkningen ha påskeferie. Dette kommer til å resultere i mye trafikk, spesielt siden åtte av 10 nordmenn tar påskeferien i Norge. Når det er mye trafikk, er det ekstra viktig å avpasse farten etter mulige hendelser på veien.

– Små endringer i farten kan ha stor betydning for om det skjer en ulykke, og hvor alvorlig den blir, forklarer Johansen.

Farten bestemmer hvor lang tid du har til rådighet. Lavere fart gir deg bedre tid til å komme med en god løsning, og det kan redusere risikoen for en alvorlig ulykke. Spesielt i en utfartsuke som påsken er det viktig å avpasse farten etter forholdene da det kommer til å bli mange biler og lange køer.

– Sørg for å planlegge turen godt, følg med i trafikken og vær oppmerksom bak rattet, avslutter Johansen.

Kjør forsiktig – og god påske!

Selv om det er rimelig bart på veiene i lavlandet, kan været fort snu og det blir krevende kjøreforhold på vei til hytte eller hotell.
Del:
Annonse