Skogbrannfaren i Sør-Norge er for tiden stor. I Vestland og Rogaland har Meteorologisk institutt hevet farenivået for brann til oransje, som er nest høyeste nivå. I Eiker og Buskerud er nivået fortsatt på gult.
Torsdag er det varslet litt regn, men også mulighet for lyn og torden. Lynnedslag kan igjen antenne vegetasjonen og dermed øke faren for skogbranner.
Fredag og ut uka er det meldt om mer regnbyger, men det gule farevarselet for skogbrann opprettholdes. Det kommer rett og slett ikke nok regn til at det hjelper noe særlig på brannfaren.
Derfor gjelder det å være ekstremt forsiktig med bruk av alt som har med ild og varme å gjøre ute i skog og mark. Mandag var det noen som hadde etterlatt et bål som ikke var slukket skikkelig ved Kolbrekkvann i Hokksund. Det førte til en mindre skogbrann takket være tidlig varsling og rask innsats fra brannvesenets side.
Kan spre seg raskt
– Selv en liten gnist kan starte brann når det er så tørt som nå. Vi har eksempler på at boliger og hytter har brent ned som følge av litt uforsiktig bruk av ild. Det skal ikke så mye til før du blir ansett som uaktsom når skadepotensialet er stort og det i verste fall kan stå om liv og helse, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.
Fare for høye erstatningsbeløp
Innboforsikringen dekker normalt erstatningsansvaret i branntilfeller, men det hender at skadene overstiger makssummen.
– Da er du erstatningsansvarlig som privatperson for det overskytende beløpet. Hvis ilden sprer seg i tørt gress eller lyng, og det oppstår brann i bygninger et godt stykke unna, kan det dreie seg om høye beløp, advarer selskapet.
Uforsiktighet fører til skogbrann
Hittil i år har norske brann- og redningsvesen rykket ut til over 271 branner i terrenget, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Uforsiktighet ved bålbrenning og grilling er de vanligste årsakene til at skogbrann oppstår.
– Vi har de siste par ukene rykket ut til flere mindre branner i vegetasjon, som vi heldigvis har rukket å slå ned før de har blitt store, sier kommunikasjonssjef i Oslo Brann- og redning, Sigurd Folgerø Dalen.
Han oppfordrer på det sterkeste til å følge restriksjonene fremover.
– Da handler det om å ta gode valg med utgangspunkt i lokale restriksjoner og vær- og vindforhold. Sjekk gjerne hva som gjelder i din kommune, og sørg for at du ikke bidrar til gress- lyng og skogbranner i tiden fremover. Din ild – ditt ansvar, avslutter Folgerø Dalen.
FLERE SAKER
Høytidelig overrekkelse av nyoppusset kjede på rådhuset
Nytt stormøte i regi av demensforeningen i Øvre Eiker
Kraftig garasjebrann på Bråtebakken – totalskadet