14. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Jobber i skogen: (f.v.) Sebastian, Tilda, Ola og Ole Andreas. (Foto: Skogselskapet i Buskerud og Telemark)

Eikerungdom vil ha sommerjobb i skogen

I sommer har fire lokale ungdommer sikret seg sommerjobb i skogen i sin hjemkommune. Ungdommene skal over tre uker i juni og juli jobbe med ungskogpleie i Øvre Eiker kommune.
Annonse

Det er Skogselskapet i Buskerud og Telemark som står for tilbudet om sommerjobb i skogen gjennom rekrutteringsprosjektet JOB:U. Det er et nasjonalt prosjekt i regi av Skogselskapet, hvor ungdom får opplæring i teori og praktisk skogsarbeid.

Gjennom prosjektet ønsker de å øke rekrutteringen av unge mennesker til skogbruksutdanning og praktisk arbeid i skogbruket. I tillegg er ungskogpleie et svært viktig klimatiltak og et arbeid som nettopp ungdom kan gjennomføre, hvor de er med på å utføre et betydningsfullt arbeid med pleie av framtidsskogen.

Annonse

Før ungdommene får slippe til med arbeid i skogen må de gjennom et sikkerhetskurs som også gir dem kompetanse i bruk av ryddesag. Ungdommene skal deretter utføre ungskogpleie for private skogeiere over tre uker, hvor de nå er godt i gang med sin andre uke. I løpet av arbeidsperioden blir de også introdusert til skogfaglige utdanningsmuligheter og får se flere sider av skogbruket.

Håndtering av rydderedskap er viktig del av opplæringen – ikke minst sikkerhetsmessig.

For flere av ungdommene i Øvre Eiker er dette andre sommeren de jobber med ungskogpleie gjennom JOB:U, for Ole Andreas er det første året. De har variert bakgrunn og erfaring med skogsrelatert arbeid, men felles er deres ønske om å ha en aktiv sommerjobb hvor de får være ute og å tjene penger.

For de som søkte på sommerjobben igjen i år var det relevant arbeid, god lønn og det å få jobbe sammen med andre jevnaldrende som var hovedgrunnen til at de ønsket seg sommerjobb i skogen. I tillegg var arbeidsperioden på tre uker akkurat passe lang, slik at de kommer godt inn i arbeidet, tjener bra, men også får noen uker sommerferie.

De kan absolutt anbefale sommerjobben til andre ungdommer som har interesse for skogsrelatert arbeid, liker å være fysisk aktive og ønsker å tjene penger.

Sebastian og Ola tar utdanning i skogfag på Kongsberg vgs. avd. Saggrenda. Tilda og Ole Andreas går henholdsvis studiespesialisering og elektro, men har begge en interesse for skogen og skogsrelatert arbeid.

Ungskogpleie er viktig for skogsdriften, men også for miljøet.
Del:
Annonse