17. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Joaquin Santana har fått et stort antall pukkellaks utenfor Risøra i Hokksund de siste dagene. Han er sjokkert over omfanget av denne fremmede arten. (Alle fotos: Privat)

Invasjon av pukkellaks i Drammenselva – fikk 23 på under to timer

Den fryktede pukkellaksen er på full fart opp Drammenselva. Onsdag, torsdag og i dag er det tatt store mengder av denne fremmede arten fra Russland. Nå utlover Østsiden Jeger- og Fiskerforening «skuddpremie» på denne arten.
Annonse

En av dem som har fisket etter denne arten er Joaquin Santana fra Hokksund. Han er konkurransefisker med fluefiske som sin spesialitet, og sier det er skremmende hvor mye pukkellaks det er i Drammenselva nå.

For bare på et par timer i går og i dag har han fisket opp 23 pukkellaks på et lite område utenfor Risøra nedstrøms Hellefoss.

Annonse

– Det dreier seg om en strekning på 20 x 30 meter hvor denne laksen sto. Nå skal jeg forsøke å fiske opp så mye som mulig, sier han til Eikernytt.no sent fredag kveld.

Sjokkert og fascinert
Joaquin Santana er først og fremst sjokkert over mengden som nå har gått opp og gytt i elva. Samtidig sier sportsfiskeren og konkurransemannen i ham at dette er spennende. At Østsiden Jeger- og Fiskerforening nå har gått ut med «skuddpremie», gir konkurranseaspektet et ekstra dytt.

ØJFF gikk nemlig ut på sine Facebook-sider i kveld der de startet en konkurranse om hvem som kan få opp flest pukkellaks hvor premien er fiskekort og sesongkort. Det pleier å få fart i oppfiskingen.

Det kan se ut som om pukkellaksene, som ble tatt nå, har gytt seg ferdig i Drammenselva. Det betyr normalt en stor innvandring igjen om to år.

Innfører «skuddpremie»
Fredag kveld gikk ØJFF ut med denne kunngjøringen:

Pukkel-laksen er en uønsket art som vi dessverre begynner og få en del av i Hellefossen nå. Hellefossen Elveeierlag og Østsiden Jeger- og Fiskerforening jobber med hvilke tiltak vi kan iverksette.

Som ett første tiltak, ønsker vi å innføre «skuddpremie» på disse individene. Vi ønsker å belønne alle som får pukkel-laks, samt de som går inn for og fiske flest mulig av disse. Konkurransen er tredelt, og det er en forutsetning for deltakelse: All fangst meldes fortløpende inn til laksebørsen.

– Den som får flest pukkellaks fra 28. august og ut sesongen, vinner ett helårskort på blå sone sesongen 2022.

– Alle som registrer fanget pukkel-laks, er med i trekningen av ett helårskort på blå sone sesongen 2022. 1 pukkellaks = 1 lodd.

– All registrert fanget pukkel-laks, belønnes med 10,- i gavekort som kan veksles inn i fiskekort på våre soner sesongen 2022.

NB! Husk og ta med deg fanget pukkel-laks, ikke kast de til vanns eller putt de i søppeldunkene langs elva.

Ett lite tips, oppsøk stillere partier på elva. Husk at du må ha ordinært fiskekort på den sonen du fisker.

Laken ble tatt på nymfer og fluestang, men er langt fra så artig å fiske som ordinær laks. Fisken skal destrueres etter at de er drept, men det kan by på visse problemer.

Kjemper for villaksen
Så sent som 17. august var det et møte i Hellefossen der villaksens skjebne sto på programmet. Politikerne Sandra Bruflot (H) og Even A. Røed (AP) forsøkte seg på laksefiske. Representanter for Norske Lakseelver var vertskap sammen med ØJFF. Ett av temaene her var nettopp pukkellaks. De var da ikke klar over den invasjonen som nå skjer i Drammenselva.

Pukkellaksen er en delikatesse så lenge den fanges i saltvann. Når den først går opp i elvene for å gyte, begynner den å gå i oppløsning og til slutt dør den.

Del:
Annonse