29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Uten refleks er du først synlig på 25-30 meters avstand. Med refleks synes du på 140 meters avstand. Da har føreren av bilen mye bedre tid til å reagere. (Foto: NAF)

Refleksens dag i dag: Billigste livsforsikring du kan ha

I dag er det refleksens dag. Dagen er en viktig påminnelse om hvor viktig refleksen er nå når både kveldene og morgenene byr på mørklagte veier. Det er også den billigste livsforsikringen du kan ha.
Annonse

Drøye 15 prosent, som tilsvarer 660.000 nordmenn over 18 år, bruker ikke refleks. Det avdekket en landsrepresentativ undersøkelse som Infact gjennomførte for NAF i oktober 2020.

– Refleks er en billig forsikring. Det er enorm forskjell på hvor synlig du er langs veien i høstmørket om du har refleks på eller ikke, sier Nils Sødal i NAF.

Annonse

Forskjell på liv og død
Uten refleks er du først synlig på 25-30 meters avstand når bilen har en fart på 50 kilometer i timen. Med refleks synes du på 140 meters avstand. Da har føreren av bilen mye bedre tid til å reagere.

Målt i sekunder har du 10 sekunder til å reagere når bilen kjører i 50 kilometer i timen når du bruker refleks, mot to sekunder uten refleks.

– Det kan være forskjellen på liv eller død, slår Sødal fast.

Det er også slik at mange bilførere ser dårligere i mørket. Som 60-åring har du nemlig halvparten av nattsynet du hadde som 20-åring.

– Så gi bilistene en sjanse til å se deg og få på refleksen, oppfordrer Nils Sødal.

Vest er best, men det viktigste er å bruke refleks
Det er ingen tvil om at refleksvesten gjør deg mest synlig. Det er også kommet mange lettere typer på markedet, med bandolær eller refleksstropper som er lett å ta på over en jakke, om vesten føles upraktisk.

– Det viktigste er at du bruker refleks. Refleksbånd eller den gode gamle refleksbrikken er også en enkel og god løsning, sier Sødal.

Refleksbrikken bør henge i knehøyde for å fange opp mest mulig lys fra billyktene. Tenk også på at du skal synes både forfra og bakfra.

NAFs refleksråd:
• Bruk alltid refleks i mørketiden, også langs veier med belysning.
• Refleksvest gir best synlighet.
• Andre typer refleks bør henge lavt nede, helst i knehøyde.
• Har du en veske, sekk eller jakke du bruker hver dag – la refleksen alltid være på.
• Husk refleks på barnas tøy også.

Del:
Annonse