21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det skal ikke noe til før et lite bål eller en grill sprer seg og blir til en større skogbrann. (Illustrasjon)

DRBV advarer: Nå skal det lite til før det brenner

Lite nedbør hittil i år har skapt stor skogbrannfare på Østlandet. - Vi ber alle om å respektere bålforbudet nå, sier brannsjef Torgeir Andersen i Drammensregionens brannvesen.
Annonse

Mellom 15. april og 15. september er det et generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og utmark i Norge. Reglene rundt det såkalte bålforbudet er i stor grad basert på at folk skal bruke hodet og gjøre egne vurderinger før de eventuelt fyrer opp. Ansvaret for at dette skjer på en trygg måte ligger alltid hos dem som fyrer opp.

– Vi opplever at noen personer gjør ulike vurderinger, men vår oppfatning er at bruk av åpen ild i skog og utmark er uaktsomt nå som det er så tørt, sier brannsjef Torgeir Andersen i Drammensregionens brannvesen.

Annonse

Brannvesenet fraråder med andre ord bruk av åpen ild i nærheten av tørr vegetasjon. Med åpen ild menes for eksempel bål, bålpanner, griller og engangsgriller.

Forbudet gjelder i utgangspunktet ikke i parker eller i egen hage, men også her har i et ansvar for at grillingen skjer på en trygg måte.

– Det er du som fyrer opp som har ansvaret dersom det begynner å brenne. Er du i det minste tvil er det best å la det være, råder Andersen.

Tørr vår
Det har vært en usedvanlig tørr vår, og på Østlandet og Sørlandet falt det fra 50-95 prosent mindre nedbør enn normalt i april, ifølge Meteorologisk institutt.

Værtypen vi har hatt i det siste er en oppskrift på brannfare, ifølge brannvesenet.

– Liten eller ingen nedbør, kombinert med sol og vind, gjør vegetasjonen knusktørr. I tillegg til at det øker brannfaren skaper lite vann også utfordringer for slokkearbeidet, fordi det kan bli dårlig tilgang på slokkevann, forklarer Andersen.

Det må komme mye nedbør for å hjelpe på den store skogbrannfaren, og det ser ikke ut til at det vil komme tilstrekkelige mengder regn med det første. Enn så lenge er brannvesenets klare råd altså at vi er svært forsiktige med ild i nærheten av vegetasjonen nå.

Brannsjef i DRBV, Torgeir Andersen, advarer på det sterkeste mot å gjøre opp ild i skog og mark nå.
(Foto: DRBV)

Del:
Annonse