21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

De to som nå har etablerte Norseaid er (f.v.) Henrik Aatangen Framnes og Erik Helgesplass. Her ved bilen som skal trekke feltkjøkkenet til Kharkiv. (Foto: Bjørn Erik Nebell)

Etablerer bistandsorganisasjon i Buskerud for nødhjelp til Ukraina

Helt siden krigen brøt ut i Ukraina 24. februar har Erik Helgesplass fra Noresund og hans ukrainske kone, Nadiia hjulpet til med å bringe flyktninger ut av krigssonen og medisinsk nødhjelp inn.
Annonse

Alt mens Henrik Aatangen Framnes fra Vestfossen har bistått med å skaffe til veie hardt tiltrengt medisinsk materiell og å knytte kontakt med hjelpere i Norge.

Etter hvert som stadig flere, også flyktninger fra Ukraina, meldte seg for å hjelpe til, ble det bestemt av de som startet det hele, å registrere en ideell organisasjon. Og det var bakteppet for det som i dag har blitt Norseaid.

Annonse

Nå har hjelpearbeidet gått inn i en ny fase, i og med anskaffelse av to militære feltkjøkken på hjul for midler fra blant annet speis og en anonym giver.

Logistikklokalene på Holmen i Drammen, er utgangspunktet for virksomheten til Norseaid. Dette er bare en del av anlegget, og har adresse Svend Haugs gate 13. (Foto: Bjørn Erik Nebell)

Disse står i disse dager til overhaling i en stor lagerhall på Holmen i Drammen, som Møller Eiendom velvillig har lånt ut til organisasjonen. Lokaler som så langt også har vært benyttet som utgangspunkt for transport av flere titalls brannbiler og ambulanser fra hele Norge. Disse er allerede tatt i bruk på en rekke steder i Ukraina.

Jobben med å klargjøre det som etter hvert skal bli brukt som katastrofekjøkken til de mest utsatte områdene i Ukrainas nest største by, blir i disse dager utført som dugnad hvor flyktninger fra Ukraina stiller opp på hverdager og i helger.

Det første kjøkkenet som Erik Helgesplass skal ha med seg nedover om få dager skal etter planen gå til den utbombede byen Kharkiv nær den russiske grensen.

Erik Helgesplass prøvetenner en av brennerne til feltkjøkkenet mens Henrik Aatangen står klar med brannslukker i alle tilfellet. (Foto: Bjørn Erik Nebell)

– Det som gjorde utslaget for min innsats var en tur i midten av juni med nødhjelp til byen, hvor vi så de store matkøene. Da bestemte jeg meg for å gjøre det jeg kunne for å hjelpe, forteller Erik, som lever etter mottoet: Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.

Resultatet ble to militære feltkjøkken så langt, og flere har de i kikkerten. Det som imidlertid bremser det hele er penger til å kjøpe tilhengere og matvarer for.

– Planen er å kjøpe lokale råvarer som blant annet poteter og andre grønnsaker som vil tilberedt med hjelp av de kjøkkentilhengerne vi klarer å få nedover. På den måten hjelper vi til med å holde liv i lokalsamfunnet og slipper å frakte nødhjelp langveis fra, forteller en tydelig engasjert Helgesplass, som selv var bosatt sammen med familien sør-vest for Kyiv da krigen brøt ut.

Feltkjøkkenet står klart med pølser og hamburgere til dugnadsgjengen fra Ukraina. (Foto: Bjørn Erik Nebell)

I mellomtiden fortsetter arbeidet ufortrødent videre i den store hallen med å gjøre kjøkkentilhengerne klar til bruk. Hallen rommer i tillegg mengder av medisinsk utstyr som blant annet rullestoler og vernedresser.

Og nettopp vernedresser – eller populært kalt «Kriposdresser» – haster det med å få brakt nedover, siden de vil bli tatt i bruk når blant annet massegravene russerne har etterlatt seg skal dokumenteres i blant annet Izium, som ligger kun 12 mil lenger øst for byen i Kharkiv oblast.

Leder av Buskerud innvandrerråd, Bijan Gharahkhani tok seg tid til å se på anlegget og arbeidet med feltkjøkkenet på Holmen. Her flankert av Erik Helgesplass og kona Nadiia. (Foto: Privat)
Del:
Annonse