25. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Leo Rundgren Olsen reiste på interrail i sommer etter ha fått gratis billett. (Foto: Privat)

Ny runde med gratis interrail til norske 18-åringer

EU håper ungdom på interrail vil bidra til kulturutveksling på tvers av landegrensene. For andre gang i år deles det ut titusenvis av gratis togbilletter til 18-åringer. I Norge er det 800 som kan bli de heldige til å reise gratis.
Annonse

– Jeg tror mange har godt av å oppleve og se hvordan verden utenfor Norge faktisk er, uten å være adskilt på turisthoteller og turistrestauranter slik vi vanligvis gjør på ferie. Jeg tror at ved å reise på denne måten lærer vi å ta ansvar, gå ut av komfortsonen vår og bli et mer komplett menneske, sier Leo Rundgren Olsen (18).

Han er én av de 444 ungdommene fra Norge som vant en interrailbillett sponset av EU i vår. Han brukte sommeren sin til å interraile mellom Amsterdam, Paris, Nice, Milano, Venezia, Roma, Split, Ljubljana, Berlin og Hamburg sammen med en kompis.

Annonse

Billettkonkurransen «DiscoverEU» er en del av EU-programmet Erasmus+. Programmet har en egen ungdomsdel, som i Norge administreres av Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet (Bufdir).

800 gratisbilletter til Norge
Tanken bak EUs nye initiativ DiscoverEU er at denne fleksible billetten til europeiske togskinner kan være mer enn en spennende sommerferie. I 2018 startet prosjektet der Europakommisjonen to ganger i året arrangerer en konkurranse for europeiske 18-åringer der titusenvis av gratis interrailbilletter deles ut.

Fra og med i år er Norge også med i ordningen, og i oktober går konkurransen av stabelen for andre gang i år. 70.000 billetter ligger totalt i potten, og hvert land som deltar får sin kvote. Norges kvote var i utgangspunktet på 760 billetter, men fordi konkurransen ble så populær ble noen av billettene som ble til overs i andre land gitt til ungdom i Norge. Godt over 800 18-åringer fra Norge får derfor en billett til Europa i år.

– Togreise på tvers av landegrenser skal skape samhold og vennskap, og fra i år av er Norge også med. Vi er glade for at dette initiativet nå også inkluderer norske ungdommer, sier Wenche Mobråten, divisjonsdirektør i Bufdir.

Europakommisjonen har også erklært 2022 som Europeisk ungdomsår. Temaåret skal gi oppmerksomhet og støtte til unge som har fått en svært annerledes ungdomstid på grunn av pandemien, og bidra til at ungdommers behov, ønsker og meninger skal bli hørt i kjølvannet av den.

Populært
«DiscoverEU», som startet som et pilotprosjekt kun i EUs medlemsland, ble enormt populært fra starten av. 100.000 ungdommer meldte seg på for å vinne de 15.000 billettene som ble gitt bort i første runde. Fra og med 2022 blir DiscoverEU en permanent del av Erasmus+-programmet, der Norge er med som medlemsland.

Fakta: Hvordan funker det?
To ganger i året arrangerer EU en stor konkurranse der 18-åringer kan vinne billetter. Ordningen er en del av Erasmus+-programmet fra 2022, og ungdommer i alle land som er med i programmet kan delta.

Første billettkonkurranse var åpen i april i år, og den siste er åpen mellom 11. og 25. oktober.

I år deles det ut 70.000 billetter, 35.000 i vår og 35.000 nye i høst. Hvert land får en kvote basert på innbyggertall, og i høst skal minst 380 billetter gå til ungdom i Norge.

De som kan melde seg på konkurransen er alle som er bosatt i Norge (man trenger ikke å være statsborger) og som er født i 2004.

Konkurransen fungerer slik at du svarer på fem korte og enkle flervalgs-spørsmål og ett gjettespørsmål. De 380 som gjetter nærmest vinner billetter, og resten havner på venteliste.

Du kan velge om du melder deg på alene eller sammen med maks fire venner. Melder du deg på som gruppe, får alle hver sin billett hvis du vinner.

Dersom du trenger tilrettelegging for å kunne gjennomføre reisen (for eksempel å ha med en ledsager), får du det.

For å se hvordan du kan søke kan du besøke denne nettsiden: 
https://erasmusplussungdom.no/stotteordning/discovereu/

Del:
Annonse