25. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Fabrikksjef på Hellefoss Paper, Geir Harbu, er godt fornøyd med at de nå er klare til å starte opp igjen produksjonen.

Nå starter Hellefoss Paper opp igjen etter eksplosjonen

Hellefoss Paper er i ferd med å starte opp igjen papirproduksjonen etter at det store bleketårnet eksploderte for en uke siden. Mannskapene på fabrikken har jobbet døgnet rundt med å få alt klart, men ikke alt går etter planen.
Annonse

For i natt da de skulle starte opp for alvor, brant en av elektromotorene i produksjonen. Det stoppet oppstarten, men torsdag ettermiddag er den erstattet og nå håper fabrikksjef Geir Harbu at alt skal være klart til å produsere igjen.

Også fabrikkeier Roar Paulsrud er glad for at de endelig kommer i gang igjen.

Annonse

– Jeg må berømme folka på bedriften som har jobbet sent og tidlig med å få fikset tanken og ikke minst ryddet og rengjort etter denne hendelsen, sier han til Eikernytt.no.

Fabrikksjef Geir Harbu vil også takke de ansatte for jobben de har gjort den siste uka. Å få fikset tårnet er nemlig ikke den enkleste oppgaven.

– Vi startet arbeidet med å heise ned den ødelagte toppen samme dag som det skjedde. Men med åtte millimeter syrefast stål er det ikke enkelt å få rettet ut alt og sveiset det sammen igjen. De ansatte har virkelig stått på og fortjener honnør for innsatsen, sier han.

Den gamle smia ved fabrikken og områdene rundt ble i dag spylt ned for å fjerne siste rest av papirmassen som sprutet over tak og vegger sist uke.

Bedriften har brukt egne folk til det meste, men leide inn en godt erfaren sveiser som tok den vanskeligste jobben. Nå er tanken tett og på plass igjen og i tillegg er det laget en sikkerhetsluke i toppen slik at en eksplosjon ikke kan skje igjen. Blir trykket i tanken for høyt vil luka sørge for at den blekede tremassen kun renner over fra toppen.

Det gjenstår arbeider med å isolere midtseksjonen på tanken, som inneholder 220 kubikkmeter masse. Det vil bli gjort av et eksternt firma med det første. Fredag kommer også Arbeidstilsynet på befaring for å sjekke at alt fungerer som det skal samt få en oversikt over hendelsen sist uke.

Koster å stå
Eksplosjonen sist torsdag har kostet bedriften mye penger. Bare i produksjon snakker vi om ni millioner i tapte inntekter. I tillegg kommer kostnader til innleide folk, kraner og lifter, samt materialer som har gått med.

Det er derfor viktig at produksjonen kommer i gang så raskt som mulig etter en slik hendelse og om alt går etter planen, så er det i gang med å kjøre papir fra ettermiddagen i dag.

Den 220 kubikkmeter store tanken er nå reparert og klar til produksjon. Litt isolering og nedrigging av stillaset gjenstår.
Del:
Annonse