13. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Bandet Kaptein Morgan fikk syv dager på seg til å forlate galleriet på Arbeidern. Nå har de fått leie på Varlo Grendehus.

Ble kastet ut fra Arbeidern med syv dagers varsel

(Oppdatert kl. 16.00) Fredag fortvilte medlemmene i bandet Kaptein Morgan. De fikk beskjed om at de ikke lenger kan øve på galleriet inne på Arbeidern i Gamle-Hokksund. Kommunen skal nemlig bruke lokalene til aktivitetsrom for Kunstkilden. Men fortvilelse snudde denne uken til lettelse da de fikk lokaler på Varlo Grendehus. Nå er også lagerproblemet løst.
Annonse

Det var en sterkt preget og nedbrutt frontfigur for bandet, Elin Støa, som i helgen la ut en post på Facebook hvor hun blant annet skriver at hun etter to mailer fra kommunen var blitt 10 år eldre. På bildet som fulgte med posten, kunne alle se at det stemte.

– All gleden forsvant. Bandet Kaptein Morgan, som blant annet spiller på musikk-kafeen for de utviklingshemmede fire ganger i året, har mista øvingsplassen sin på Arbeidern. Vi fikk en ukes varsel på å komme oss ut 6. oktober, sier Elin Støa til Eikernytt.no.

Annonse

Det har i lengre tid vært dårlig kjemi mellom Elin Støa og Brukerrådet, som består av de fleste brukerne av Arbeidern. Blant annet har det vært strid om kafésalget under Jul i gamle-Hokksund der Brukerrådet har ønsket å ta over dette fra Hokksund Byteater. Som kjent har Hokksund Byteater hvert år en helg med forestillinger og inntektene herfra er med på å holde liv i teaterlaget.

Bandet har også fått kritikk for bruk av skjøteledninger til anleggene sine under en branninspeksjon, men dette ble rettet opp i. Utstyret ble også flyttet slik at det var en fri rømningsvei over galleriet i tilfelle brann. Men nå skal altså galleriet bygges inn og brukes av Kunstkilden, som allerede har flyttet utstyret sitt til Arbeidern.

Kommunen har ifølge tjenesteleder for kultur og frivillighet, Torodd Eriksen, ikke noen egne øvingslokaler til band i kommunen og at Kaptein Morgan har fått låne plass på galleriet på Arbeidern av ren velvillighet.

Han sier også i en redegjørelse til Eikernytt.no at de har forsøkt å skaffe nye lokaler til bandet, uten å lykkes. Blant annet var det aktuelt å kunne øve i samme lokalene som «Spiller ingen rolle» har i Folkets Hus i Vestfossen, men det lot seg ikke gjøre. Heller ikke Eiker VGS kunne tilby lokaler.

Lykkelig løsning
Selv om fortvilelsen var stor før helgen, kom det til en løsning bandet kan leve med. Henriette Flaget kom med tilbud om å leie lokaler i kjelleren på Varlo Grendehus for en rimelig penge. Her kan bandet nå rigge opp utstyret sitt – en jobb de allerede har begynt på.

Men det betyr at bandet ikke lenger kan spille gratis på blant annet dansefester for psykisk utviklingshemmede og andre arrangementer de har stilt opp på gratis. Men det regner Elin Støa vil løse seg. Det viktigste var å få et lokale de kunne ha utstyret og som egnet seg til øvelser, og hun berømmer Varlo Grendehus for rask og resolutt opptreden i denne saken.

Kaptein Morgan består i dag av (f.v. på bildet) Bjørn Harald Hansen, Tore Holt, Elin Støa, Morten Ruud, Gunnar Løvås, Jan Kårmo og sittende foran Lissbeth Hære Kårmo.

Må også ut av kostymelageret
I det gamle maskinrommet på toppen av Arbeidern står fortsatt en filmprosjektor fra den gang det var kino i bygget. Men rommet er også fylt til randen av kostymer og utstyr som Hokksund ByTeater har brukt og vil få bruk for til kommende prosjekter.

Sist fredag ble også denne avtalen sagt opp av kommunen, men her var fristen satt til 5. januar neste år. Teaterlaget har et mindre lager i kjelleren slik andre brukere av huset også har, men dette egner seg ifølge teaterlaget ikke for oppbevaring av tekstiler og kostymer på grunn av lukt og fukt. Alternativet er å kjøre det på fyllinga med de konsekvensene dette har.

– Det er store mengder klær og utstyr vi har her og vi vet ikke hvor vi kan få plass til dette. Men det problemet får vi ta etter hvert. Vi er midt i oppkjøringen til en ny Hokksund-revy og dette var det siste vi trengte nå, sier Elin Støa på vegne av Hokksund Byteater.

– Hokksund ByTeater har ikke fått noen forutgående varsling om å måtte forlate dette fjernlageret og vi har gitt dem rimelig god tid til å rydde innen 6. januar, sier Torodd Eriksen.

Hokksund ByTeater håper derfor at noen kan tilby dem lagerlokale. Problemet er at de ikke finnes økonomi til å betale leie. De må altså ut på «tiggerrunde» for å kunne ta vare på flere tusen kostymer, rekvisitter og utstyr.

Fikk hjelp fra Sparebanken Øst
Etter at Eikernytt.no skrev om saken tidligere i dag, er det kommet en løsning også på lagerproblemene for kostymer og rekvisitter for Hokksund ByTeater. Sparebanken Øst kunne i dag tilby et lokale sentralt i Hokksund – foreløpig for ett år.

– Vi er overlykkelige for at dette ordnet seg så raskt. Nå kan vi konsentrere oss om å lage Hokksund-revyen vel vitende at nytt lager er i boks, sier Elin Støa.

Hun fikk til et møte med adm. dir. Pål Strand på sparket utenfor Arbeidern i dag og etter en kort befaring og litt sjekking, kunne Strand melde tilbake den gode nyheten om at lagerlokalet var i orden.

Kostymelageret til Hokksund ByTeater er mildt sagt fullt, men innen 6. januar må det være tømt. Store verdier kan gå tapt om de ikke finner en ny løsning. Trolig er det Kunstkilden som skal bruke dette lokalet etter denne datoen. I dag ble det en ny vending i saken da Sparebanken Øst stiller med lokaler.
Del:
Annonse